Mikrokrediti za ruralna područja i nezaposlene

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2015. u 21:59
Mikrokrediti se osiguravaju donacijama, ali je za njihovo odobravanje nužna poslovna banka/Fotolia

Jedna srpska mikrofinancijska instutucija plasirala 12 mil. €.

U Srbiji postoji već nekoliko mikrofinancijskih institucija, a samo preko jedne od njih plasirano je 16.000 kredita u visini od 12 milijuna eura.

Takvi krediti dostupni su nezaposlenim osobama koje ne mogu dobiti kredite u običnim bankama i taj tržišni nedostatak popunjavaju mikrofinancijske institucije čiji klijenti se najčešće nalaze na selu, piše portal Capital.ba. Banke izbjegavaju takve klijente zbog neizvjesnost naplate odnosno rizika.

"U Srbiji postoji doista veliko zanimanje za mikrokreditiranje, posebno u ruralnim sredinama. U Srbiji to ne radimo izravno i krediti su skuplji nego što bi trebali biti. To je zato što banke u tom procesu gotovo da ništa ne rade, niti snose rizik. Uzimaju dobit od naših klijentata jer ne postoji zakon koji bi odvojio socijalne od klasičnih kredita, kao što je to slučaj u cijelom svijetu", kaže regionalna direktorica World Visiona Karolina Cilikunas. "Sav rizik oko kredita snosimo mi. Klijent dobiva sredstva kasnije od banke i njegova obveza je uplata mjesečnih rata", kaže Milomir Dadić iz Agroinvest fonda. Prosječan iznos mikrokredita je od 100.000 do 500.000 dinara (oko 826 do 4130 eura). Kapital se osigurava donacijama humanitarnih organizacija, ali za njihovo odobravanje je potrebna poslovna banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close