Microsoft preskočio Apple i postao najvrednija globalna kompanija

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2024. u 05:03
Foto: Reuters

Orijentirajući se na generativnu umjetnu inteligenciju, američki tehnološki div je u prošloj godini zabilježio skok vrijednosti tržišne kapitalizacije za više od bilijun dolara.

Na krilima fokusa na generativnu umjetnu inteligenciju Microsoft je preskočio konkurentski Apple i postao najveća globalna tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji. Tehnološki div, koji je zajedno s Nvidijom i Amazonom stavio značajan naglasak na umjetnu inteligenciju u svojoj budućnosti, prošle godine bilježi skok tržišne vrijednosti za više od bilijun dolara, piše Reuters.

Komentirajući najnoviji razvoj događaja među tehnološkim divovima, analitičari povlače paralele između s ranim 2000-tima, kada su tehnološke i internetske kompanije počele zamjenjivati potrošačke i financijske tvrtke na vrhu ljestvice najvrednijih organizacija.

Sve manje kupaca iPhonea

Apple se, s druge strane, suočava s izazovima zbog sve manje potražnje, uključujući i za svojim vodećim proizvodom, iPhoneom.

Izazivač Googleu
Prema podacima LSEG-a, tržišna kapitalizacija Microsofta iznosila je 2,887 bilijuna dolara, što je povijesno najveća vrijednost. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Applea iznosila je 2,875 bilijuna dolara pri zatvaranju trgovine prošlog petka. Apple je naime, 14. prosinca prošle godine dosegnuo vrhunac vrijednosti, od 3,081 bilijuna dolara.

Microsoft je uključio tehnologiju OpenAI-a u svoj paket softvera za produktivnost, što je potez koji je pomogao potaknuti oporavak poslovanja s računalstvom u oblaku u trećem tromjesečju, od srpnja do rujna. Microsoftovo vodstvo u AI-u također je kompaniji otvorilo priliku da postane dostojan izazivač Googleovoj dominaciji u internetskom pretraživanju.

Apple se, s druge strane, suočava s izazovima zbog sve manje potražnje, uključujući i za svojim vodećim proizvodom, iPhoneom. Tvrtka se posebno bori u Kini, ključnom tržištu na kojem je gospodarski oporavak od pandemije Covida 19 bio spor, a konkurencija Huaweija u usponu se pojačava, što utječe na njegov tržišni udio. Zbog toga je nedavno Apple ponudio rekordan (i rijetko viđen) popust na kineskom tržištu kako bi poboljšao prodajne rezultate.

Apple je maloprodajne cijene iPhone uređaja u Kini snizio za čak 500 juana, oko 70 dolara, odnosno pet posto, zbog sve većeg pritiska konkurencije na svjetskom tržištu pametnih telefona. Promocija je vremenski ograničena uoči lunarne Nove godine.

Oštra konkurencija
Prodaja Appleove najnovije serije mobitela iPhone 15 u Kini daleko je lošija od prethodnih modela. Kineska prodaja iPhonea pala je 30 posto u prvom tjednu 2024. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, a očekuje se da će se konkurentsko okruženje ove godine zaoštriti.

Drugi tehnološki igrači usmjereni na umjetnu inteligenciju, kao što su Nvidia, Meta Platforms i Alphabet, također su bilježili ogromne skokove svoje tržišne kapitalizacije u prošloj godini.

Ljestvicom 20 najvrednijih svjetskih kompanija nakon Microsofta i Applea, dominiraju Saudi Arabian Oil vrijedan 2,1208 bilijuna dolara, Alphabet s 1,794 bilijuna, Amazon s 1,597 bilijuna, Nvidia s 1,351 bilijun te Meta s 962,4 milijardi dolara. Slijede Berkshire Hathaway sa 791,2 milijardi dolara, Tesla sa 695,8 milijardi dolara te farmaceutski div Eli Lilly s tržišnom kapitalizacijom od 610,3 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close