Merkuru dozvola za pripajanje Wüstenrota

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2023. u 22:00
Pod kišobran Merkur osiguranja ulazi manji konkurent/MERKUR

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je u srijedu Merkurov zahtjev da konkurentsko društvo stavi pod svoj kišobran.

Devet mjeseci nakon dogovora da će Merkur preuzeti Wüstenrot životno osiguranje, regulator je dao definitivnu potvrdu za transakciju.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je u srijedu Merkurov zahtjev da konkurentsko društvo stavi pod svoj kišobran, a s rješenjem o pripajanju dolazi i obveza da o toj statusnoj promjeni obavijesti ugovaratelje osiguranja.

Krajem lanjskog srpnja Merkur je potpisao ugovor o stjecanju 100-postotnog udjela nad Wüstenrotom uz napomenu da će transakcija biti finalizirana po odobrenju nadzornih te tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prijenos osigurateljnog portfelja neće utjecati na obveze prema postojećim klijentima Wüstenrot životnog osiguranja, a tada je najavljeno da će zaposlenici biti integrirani u tim Merkur osiguranja Hrvatska.

Preuzimanjem Merkur jača životni portfelj s obzirom na to da je Wüstenrot s prikupljenih 1,05 milijuna eura premije krajem veljače imao 2,17 posto životnog segmenta. Merkur je u životnim osiguranjima ostvario 4,8 milijuna eura premijskih priljeva, drži 9,9 posto tržišnog kolača.

Proces konsolidacije osiguranja traje već godinama, a upućeni kažu da bi aktivno moglo biti i u nastavku godine. Wüstenrot u Hrvatskoj posluje od 2012. i otpočetka je bio usmjeren na životna osiguranja. Merkur je na tržište ušao 1996., osnovao ga je austrijski zdravstveni osiguratelj Merkur Versicherung iz Graza.

Za razliku od manjeg konkurenta, Merkur je prisutan u oba segmenta, životnim i neživotnim osiguranjima. Ukupni tržišni udio Merkura doseže 2,4 posto zahvaljujući 5,58 milijuna eura ukupne premije krajem veljače, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje

Komentirajte prvi

New Report

Close