Meritus ulaganja kreću u dokapitalizaciju, cilj do 119 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 11. srpanj 2021. u 22:01
Darko Horvat, predsjednik Uprave Meritus ulaganja, Foto: MARIN TIRONI/PIXSELL

Holding u većinskom vlasništvu Stjepana i Manice Pirc Orešković te fondova ‘podebljava’ kapital.

Meritus ulaganja, poznatiji kao M+ grupa, u većinskom vlasništvu Stjepana Oreškovića i Manice Pirc Oreškoviće te mirovinskih fondova, kreće u povećanje kapitala. Regionalni pružatelj usluga za eksternalizaciju poslovnih procesa i odnosa s korisnicima koja niže akvizicije zadnjih nekoliko godina, želi privući svježih do 119 milijuna kuna kapitala.

Pritom cilja na sadašnje i nove dioničare planirajući izdanje najmanje 122 tisuće, a najviše 140 tisuća novih dionica za 850 kuna po komadu, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi. Plan Meritusa je povećati postojeći temeljni kapital s 85,7 milijuna na najviše 99,7 milijuna kuna.

“Upisom najmanje 122 tisuće, a najviše 140 tisuća novih dionica za 850 kuna po komadu M+ Grupa ima ciljani iznos dokapitalizacije od najmanje 103,7 milijuna do najviše 119 milijuna kuna”, ističu iz Meritus ulaganja.

Dva kruga

Upis novih dionica predviđen je u dva kruga koji će trajati četrnaest dana, a započet će, trajati i završiti istovremeno. Prvi je namijenjen postojećim ulagačima koji imaju pravo prvenstva. Među njima su sva četiri obvezna mirovinska fonda, AZ, PBZ CO, Erste Plavi i Raiffeisen , a u vlasništvu su AZ Profit te RBA dobrovoljni mirovinski fondovi, a čiji zbrojeni udjeli premašuju trećinu izdanih dionica. I država ima prste u kolaču Meritusa; Fond za financiranje razgradnje NE Krško drži 6,2 posto.

Prvi krug počinje danas, 12. srpnja, a završava 26. srpnja i u njemu su na upis ponuđene sve nove dionice, najmanje 122 tisuće, a najviše 140 tisuća. Postojeći dioničari s pravom prvenstva nemaju ograničenje minimalnog broja dionica koji upisuju, no najveći broj ograničen je njihovim udjelom u kapitalu prije dokapitalizacije, odnosno 2. lipnja. Hoće li takvo plafoniranje u konačnici donijeti zadržavanje aktualnog odnosa snaga, bit će jasnije nakon drugog kruga. A on ide paralelno s prvim, u istom vremenskom razdoblju do 26. srpnja. U njemu će, također, biti ponuđene sve nove dionice premda će se ulagačima dodijeliti samo ona količina koja preostane nakon prvog kruga. Pravo upisa imaju svi ulagali, mali i kvalificirani što uključuje i postojeće dioničare. Odlukom o povećanju kapitala nije određen ni najmanji niti najviši broj novih dionica koji se može upisati u drugom krugu.

Lani 7,3 mil. kuna dobiti

Postojeći dioničari iz redova malih ulagača, na koje prema podacima iz Središnjeg depozitorija otpada manje od 3 posto dionica, uplate moraju provesti do kraja prvog kruga. Rok za kvalificirane ulagače iznosi dva radna dana od kada prime obavijest Agenta izdanja (PBZ) o dodjeli novih dionica.

Uprava Meritusa, na čelu s Darkom Horvatom, će u roku tri radna dana od završetka uplate, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora, objaviti točan iznos povećanja temeljnog kapitala i broj novih dionica. Bude li upisano najmanje 122 tisuće dionica smatrat će se da je dokapitalizacija uspješna. Potom će nove dionice u kolovozu biti uvrštene u trgovinu na Zagrebačkoj burzi.

Meritus je prošlu godinu završio sa 7,3 milijuna kuna dobiti koja je u potpunosti zadržana u kompaniji. Skupština je početkom lipnja dala zeleno svjetlo za isplatu 6,6 milijuna kuna dividende iz dobiti prethodnog razdoblja, 7,76 kuna po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close