McCaul iz ECB-a upozorila na porast ‘bankarstva iz sjene’

Autor: Domagoj Puljizović , 11. srpanj 2024. u 07:00
Nebankarski financijski posrednici u trećem tromjesečju prošle godine raspolagali su imovinom u vrijednosti od 42,9 bilijuna eura/Shutterstock

Bankarstvo iz sjene doživjelo je procvat nakon globalne financijske krize 2008.

Elizabeth McCaul, članica nadzornog odbora Europske središnje banke (ECB) upozorila je da značajan porast privatnih fondova i drugih izvora financiranja izvan reguliranih banaka predstavlja najveću prijetnju stabilnosti financijskog sustava eurozone.

Riječ je o “području u kojem vjerojatno imamo najmanje vidljivosti i gdje se stvari mogu kretati brže od normalne kreditne dinamike – to je tržište nebankarskih financijskih posrednika”, kazala je McCaul za Financial Times.

Prema podacima Europske komisije, nebankarski financijski posrednici, poznati i kao “banke u sjeni”, u trećem tromjesečju prošle godine raspolagali su imovinom u vrijednosti od 42,9 bilijuna eura u odnosu na 38 bilijuna eura, koliko su kod sebe držali tradicionalni zajmodavci.

McCaul je istaknula da je već bilo upozoravajućih znakova kako se takvi rizici mogu iznenada materijalizirati, uključujući kolaps obiteljskog ureda Archegos Capital Management prije tri godine, a što je rezultiralo s deset milijardi dolara gubitaka za investicijske banke, uključujući Credit Suisse i Nomuru.

McCaul, koja će ECB napustiti u studenom, kazala je da su u tijeku provjere ima li 113 banaka u eurozoni koje središnja banka nadzire, potpuni uvid u vlastitu izloženost nebankovnim institucijama.

Bankarstvo iz sjene doživjelo je procvat nakon globalne financijske krize 2008. godine, kada se kreiranje kredita premjestilo s bilanci banaka na druge tvrtke koje se ponašaju poput tradicionalnih zajmodavaca, ali su slabije regulirani. Taj razgranati sektor akumulirao je imovinu vrijednu 218 bilijuna dolara, gotovo polovinu svih globalnih financijskih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close