Manjak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom, u eurozoni ostvaren višak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2019. u 08:33
Foto: Getty Images

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a u studenom je na godišnjoj razini porasla za 2,5 posto, na 313,1 milijardu eura.

Europska unija je u studenome 2018. godine zabilježila manjak u robnoj razmjeni sa svijetom, uslijed bržeg rasta uvoza u odnosu na izvoz, dok je vanjskotrgovinska bilanca eurozone iskazala višak, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

U studenom je 28-člani EU, prema sezonski neprilagođenim podacima, u svijet izvezao robu ukupne vrijednosti 172,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 2,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Vrijednost robnog uvoza uvećana je pak 7,6 posto, na 175,9 milijardi eura, pokazalo je najnovije izvješće.

To znači da je EU u studenome lani zabilježio manjak u robnoj razmjeni sa svijetom od 3,2 milijarde eura. Usporedbe radi, u studenom 2017. ostvaren je višak od 4,9 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene među članicama EU-a u studenom je na godišnjoj razini porasla za 2,5 posto, na 313,1 milijardu eura.

Eurozona je prema prvim Eurostatovim procjenama u studenom izvezla robu ukupne vrijednosti 203 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 1,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U 19-članu eurozonu uvezeno je pak roba ukupne vrijednosti 184 milijarde eura, što je za 4,7 posto više nego u istom mjesecu godine ranije, pokazali su sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.

To znači da je zona primjene zajedničke europske valute u studenom ostvarila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 19,0 milijardi eura, nasuprot višku od 23,4 milijarde eura u istom mjesecu godinu dana ranije.

Vrijednost robne razmjene među članicama eurozone u studenom je porasla za 1,5 posto na godišnjoj razini, na 170,5 milijardi eura.

U prvih 11 prošlogodišnjih mjeseci EU je u robnoj razmjeni sa svijetom zabilježio manjak u iznosu 25,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju godine ranije ostvario višak od devet milijardi, pokazali su sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.

U promatranom 11-mjesečnom razdoblju eurozona je pak ostvarila višak u robnoj razmjeni s ostatkom svijeta od 175,2 milijarde eura, nasuprot višku od 210,4 milijarde eura u istom razdoblju 2017., pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close