Maersk očekuje slabiji promet kontejnera

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2022. u 13:59
Foto: Reuters

Maersk je preliminarno izvijestio da mu je prihod u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio 19,3 milijarde dolara, a temeljna EBITDA od 9,2 milijarde dolara, istaknuvši u prosjeku 71-posto više vozarine. 

Svjetska potražnja za kontejnerskim prijevozom oslabit će u drugoj polovini godine, procijenila je u utorak danska logistička grupa Maersk, izvijestivši o padu obujma prevezenih kontejnera u prvom tromjesečju. Maersk je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju obujam prevezenih kontejnera pao sedam posto i sada očekuje slabljenje rast globalne potražnje za kontejnerskim prijevozom u ovoj godini, procijenivši da bi mogla porasti do jedan posto, ali i zabilježiti isti postotni pad.

Do sada su očekivali da će porasti dva do četiri posto. Maersk spada među vodeće svjetske brodare, s tržišnim udjelom od oko 17 posto, a njegova prognoza vjerojatno će se smatrati negativnim znakom za globalno gospodarstvo. Unatoč sniženoj prognozi potražnje, danska kompanija podigla je prognozu ovogodišnje temeljne dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) s 24 na oko 30 milijardi dolara.

Smjernice se temelje na “pretpostavci normalizacije pomorskog prijevoza tereta početkom druge polovine 2022.”, napominju. Maersk je preliminarno izvijestio da mu je prihod u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio 19,3 milijarde dolara, a temeljna EBITDA od 9,2 milijarde dolara, istaknuvši u prosjeku 71-posto više vozarine.

Komentirajte prvi

New Report

Close