London poručio: Prepreke našim bankama donijet će krizu u EU

Autor: Tomislav Pili , 11. siječanj 2018. u 07:51
Trgovinski pregovori počinju u ožujku/FOTOLIA

Britansku vladu najviše brine najava gubitka prava na poslovanje u cijeloj Europi te suradnje financijskih regulatora.

Financijska industrija iskristalizirala se kao glavno bojište britanskih i europskih pregovora o novom trgovinskom sporazumu. Štoviše, iz Londona odašilju se poruke kako Europa riskira novu financijsku krizu ako britanske banke neće imati kvalitetan trgovinski sporazum.

Bliska suradnja
Kako prenosi Bloomberg, u zajedničkom tekstu objavljenom u njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) britanski ministar financija Philip Hammond i ministar za Brexit David Davis poručili su kako žele blisku suradnju između europskih i britanskih regulatora nakon istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, kao dijela proširenog trgovinskog sporazuma koji pokriva i promet robama i financijske usluge.

 

124,2 mlrd.

funti donijela je 2016. ekonomiji UK-a financijska industrija

To će omogućiti objema stranama da osiguraju kako se "takva katastrofa" kao što je bila financijska kriza 2008. godine "ne dogodi ponovno", napisali su ministri. "Moramo udvostručiti naše kolektivne napore kako bi osigurali da teško stečena financijska stabilnost ne bude u opasnosti, usuglasivši se oko sporazuma koji podržava suradnju među europskim bankovnim sektorom, a ne da ga fragmentira", stoji u tekstu u FAZ-u.

Mediji navode kako je istup dvojice britanskih ministara brižljivo tempiran s obzirom na početak trgovinskih pregovora u ožujku. Naime, Hammond i Davis u srijedu su bili u Njemačkoj na sastancima s poslovnim grupacijama kako bi predstavili britansku viziju budućih odnosa s Europskom unijom. Inače, obje strane trenutno su u fazi definiranja što točno žele postići u pregovorima. Glavni europski pregovarač Michel Barnier u utorak je ponovio svoj prilično "tvrd stav" u području bankarstva. 

Britanska nadanja
Barnier tvrdi kako bankarstvo neće biti dio trgovinskog sporazuma te kako po izlasku iz EU prestaje i mogućnost da britanske banke koriste "financijsku putovnicu" koja im omogućava jednostavno poslovanje u europskim državama. Barnierovi stavovi sugeriraju – s obzirom da pitanje "financijske putovnice" neće biti dijelom pregovora – kako će teško biti dogovoriti i regulatornu jednakost, odnosno priznanje da je britanski regulatorni okvir dovoljno vjerodostojan za Bruxelles. 

Britanski se pak nadaju da će po otpočinjanju trgovinskih pregovora uspjeti uvjeriti vlade država-članica da se odmaknu od Barnierova stajališta. U članku u FAZ-u Philip Hammond i David Davis su sugerirali kako će tražiti održavanje visokog stupnja usklađenosti s Europskom unijom kako bi britanske banke imale mogućnost poslovati što je slobodnije moguće unutar EU-a.  "Da bi tako blisko trgovinsko partnerstvo u prometu roba i usluga uspjelo, morat ćemo održavati naše zajedničke principe – uključujući naše zajedničko vjerovanje u visoke standarde – i nastavak inteligentne suradnje naših regulatora", stoji u ministarskom tekstu.

"Međusobno povjerenje koje imamo u regulatore, u cijelom nizu područja, izgrađenio je tijekom niza godina suradnje i nema dobrog razloga zašto bi to nestalo nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju", navodi se u FAZ-ovom članku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da,…. totalno je dobro, gledati ih kako se britanski bezhumorno osvrću na možebitne probleme, koji će ih
kad-tad snaći ….u slijetanju na tvrdu površinu…

Ipak, svi smo jednaki na ovoj Zemlji…. predugo su se preseravali pred cijelim svijetom svojom precijenjenom funtom..

Dirljivo je vidjeti Engleze kako se brinu za druge 🙂

New Report

Close