Lijekovi i metal prednjače stopama rasta proizvodnje, odjeća u minusu 22 posto

Autor: Jadranka Dozan , 03. svibanj 2021. u 22:00
Gotovo dvoznamenkast ožujski godišnji rast aktivnosti u industriji dijelom odražava nisku lanjsku bazu

Obujam proizvodnje u odnosu na lani u 1. kvartalu porastao 5,7%

Najnoviji podaci državne statistike o obujmu industrijske proizvodnje samo su potvrdili trend njezina oporavka koji se očituje u već četvrtom mjesecu godišnjeg rasta zaredom. Gotovo dvoznamenkast (+9,9%) rast proizvodnje u odnosu na lanjski ožujak u dobroj se mjeri može pripisati niskoj prošlogodišnjoj osnovici, ali i postepenom oporavku potražnje, i domaće i strane. O niskoj osnovici govori podatak da je pod utjecajem pandemijskog šoka u lanjskom ožujku proizvodnja u međugodišnjim usporedbama potonula 4,4 posto. A slično vrijedi i za godišnju stopu rasta na razini prvog kvartala u kojemu je obujam proizvodnje u odnosu na lani porastao 5,7 posto.

Obujam proizvodnje u prerađivačkoj industriji u ožujku je bio 10,4 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, čime je prvi kvartal zaključen s 5,4 posto većim obujmom u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje. Pritom su se stopama rasta u ožujku posebno istaknule farmaceutska industrija (22,8%), proizvodnja metala (37,9%) i gotovih metalnih proizvoda (15,4%), proizvodi za autoindustriju te računala i elektronički proizvodi s više od trećinu povećanim volumenom proizvodnje. Kod farmaceutike je na razini kvartala proizvodnja u odnosu na prva tri mjeseca 2020. ojačala za gotovo petinu, a i ostale spomenute industrije bilježe natprosječne stope kvartalnog godišnjeg rasta.

10,4 posto

veći obujam proizvodnje u prerađivačkoj industriji u ožujku u odnosu na isti mjesec 2020. godine

Analitičari PBZ-a znakovitim ističu snažan rast kod intermedijarnih proizvoda (+6,5 posto), što, kažu, ukazuje na oporavak izvozne potražnje, dok rast proizvodnje kapitalnih proizvoda od 7,7 posto vide kao dobar signal za investicijsku aktivnost. Ipak, dodaju, na relativan oprez potrošača ukazuje pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od dva posto. Uz očekivani snažniji oporavak ekonomske aktivnosti u zemljama EU, a time i jačanjem izvozne potražnje, u cjelini se očekuje daljnji oporavak industrijske proizvodnje. Oporavak, nažalost, neke branše mimoilazi, a među izraženijim primjerima je proizvodnja odjeće koja je lani pala 23 posto, a u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na 2020. u minusu je 22 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close