Lidl i Kaufland pripremaju se za moguću krizu: Njemačke trgovine bi uskoro mogle ostati praznih polica

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2024. u 11:51
Foto: Shan Yuqi/XINHUA

‘Moguće je kašnjenje isporuke za pojedinačne proizvode’, priopćili su iz Lidla.

Za prijetnju nestašicom postoje dva razloga. Prijetnje poljoprivrednika, te sukob u Crvenom moru s Hutima. Predsjednik bavarskih poljoprivrednika Günther Felßner najavio je moguću eskalaciju ako savezna vlada u potpunosti ne povuče svoje planove o rezanju subvencija u poljoprivredi. ‘Ne dopuštamo da nam se iz džepa uzmu višemjesečni prihodi’, rekao je Felßner u intervjuu za Augsburger Allgemeine.

Sve veće probleme u opskrbi izaziva i pokret Huti, službeno poznat kao Ansar Allah (pristaše Allaha). Riječ je o šijitski, islamističkoj političkoj i vojnoj organizaciji koja je nastala u Jemenu 1990-ih. Stručnjaci vjeruju da Huti napadaju zapadne trgovačke brodove u ime Irana, kako bi naštetili Zapadu i Izraelu. Prije nekoliko dana Financial Times je objavio kako su napadi Hutija prekinuli plovidbu komercijalnih brodova na ključnoj pomorskoj trgovačkoj ruti.

Naime, iz Crvenog mora, preko Sueskog kanala u Sredozemlje plove teretni brodovi kada dovoze robu iz Azije u Europu, ali sada su prisiljeni krenuti zaobilaznim putem oko Afrike jer ih Huti napadaju, piše Fenix Magazin. To uzrokuje velika kašnjenja u dostavi robe.

Julian Hinz, direktor Centra za istraživanje trgovinske politike, kazao je da se učinci tih problema za sada ne osjećaju puno, ali je dodao kako ‘još uvijek postoji rizik od praznih polica u njemačkim supermarketima’. Poneki su, kaže on već počeli trpjeti pa su odgođene i reklamne kampanje.

Lidl i Kaufland već se pripremaju za moguću krizu. ‘Moguće je kašnjenje isporuke za pojedinačne proizvode’, priopćili su iz Lidla. Kaufland trenutno nema problema, ali pripremaju se za njih.

Kako izvještava ZDF, čelnik brodarskog diva AP Møller-Maersk upozorio je u Financial Timesu da bi mogli proći mjeseci prije nego što se trgovačka ruta Crvenog mora ponovno otvori. To bi onda moglo osjetiti globalno gospodarstvo, a u konačnici i potrošači.

Komentirajte prvi

New Report

Close