Liburnia kreće u istiskivanje malih dioničara Hotela Cavtat

Autor: Ana Blašković , 30. studeni 2014. u 22:00
Darko Ostoja, jedan od suvlasnika LRH (Željko Hladika/PIXSELL)

LRH će preostale dionice platiti 12,5 milijuna kuna, pristane li država prodati.

Liburnia Riviera Hoteli krenuli su u provjetravanje vlasništva u Hotelima Cavtat. Na adrese malih dioničara nedavno je pristiglo pismo za iskazivanje interesa za prodaju po cijeni od 260 kuna po dionici. Ispipavanje interesa uvod je u istiskivanje malih dioničara, a pristanu li oni na ponudu Liburnia će za oko 12,5 milijuna imati 100-postotno vlasništvo nad Hotelima Cavtat. Liburnia ima 92,2 posto pa joj je potrebno 17.171 dionica da dostigne granicu od 95 posto nakon koje manjinski dioničari zakonski više ne mogu odlučivati o svom vlasništvu.

Manjak oduševljenja

Prevagu hoće li u tome uspjeti mogla bi donijeti upravo država. Ona je putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drugog po veličini paketa od 15.605 dionica (2,4 posto). Pristane li na ponuđenih 260 kuna, država bi mogla uprihodovati 4,46 milijuna kuna za svoj paket. Zeleno svjetlo države Liburniji bi značajno povećalo šanse za istisivanje, no kakav je stav CERP-a i što su odgovorili u roku deset dana do zaključenja broja nismo doznali.

Među malim dioničarima ponuda nije dočekana s pretjeranim oduševljenjem. “Dobio sam pismo, no smatram da je ponuđena vrijednost preniska. Gledajući fundamente, vrijednost u ponudi je podcijenjena barem 50 posto”, kaže jedan mali dioničar koji je želio ostati anoniman. Na pitanje koliko bi Liburnia trebala ponuditi da ga zaintrigira, kaže – najmanje 310 kuna. Njegov stav dijeli bar jedan od najvećih među manjinskim dioničarima, Vladimir Jovanović, čija je ponuda za prodaju 1306 dionica postavljena na OTC tržištu po cijeni od 308,8 kuna.

Fer vrijednost

Kolika je fer vrijednost Hotela Cavtat teško je reći, posebno nakon što su u srpnju delistirane dionice sa Zagrebačke burze. Usporedbe radi, da ponudi 310 kuna za Cavtat, Liburnia bi istiskivanje platila 14,8 milijuna kuna, a država bi dobila oko 400-njak tisuća kuna više nego u sadašnjem scenariju. U studenom je preko Cavtata Liburna kupila kompleks Bernardin u Portorožu. S obzirom na to da u akviziciju ne ide matična kompanija, upućeni kalkuliraju da je to zbog međusobnih nesuglasica dioničara SN Holdinga, većinskog vlasnika LRH; prvenstveno Darka Ostoje i Ksenije Juhn. Micanje malih dioničara iz vlasništva Hotela Cavtat, raščistilo bi vlasničku situaciju na jednom frontu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne bi ih istiskivali…da se normalno ponašaju ko dioničari..jer poznavajući
mentalitet dubrovčana i zsoatlih dioničara ,vjerojatno zaposlenika
hotela……zna se , koga se treba riješiti…
Na žalost, uvijek ima i korektinih kolateralnih žrtava…

Gospodin Darko bio je moj prvi poslodavac tamo 1977 samo mogu reci da je bio jako posten pametan I vidovit. Nijednog novog propisa nije se plasio on je uvjek u necim novim video sto moze biti dobro za njega I ljude bliske njemu zato me veseli svaki njegov uspjeh I mogu reci samo jedno sretno Darko.

Ne čitajući članak, zaključujem po naslovu – da rade dobru stvar, jer im
im zbilja u poslovanju ne treba soliti pamet nitko u Dubrovniku, pa ni
okorjeli dioničari iz tog kraja koji su dovoljno dugo uživali privilegije, a
pod tim smnatram bivše ?zaposlenike ovog hotela.

Na koju cijenu pristane drzava toliko cemo dobiti i mi mali, ali ispod 310 kn je pljacka….

New Report

Close