Lanjska dobit HSBC-a 30 milijardi dolara, banka sa strahom gleda na Kinu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 22:00
Milijardu dolara dobiti ostvario je HSBC u zadnjem kvartalu 2023./Reuters

Rezultat poslovanja u posljednjem kvartalu pao 80 posto na godišnjoj razini.

Kvartalna dobit HSBC banke pala je za 80 posto zahvaljujući tri milijarde dolara umanjenja vrijednosti u kineskoj banci i novim otpisima u sektoru komercijalnih nekretnina. Dobit prije oporezivanja za posljednja tri mjeseca 2023. pala je s pet na jednu milijardu dolara na godišnjoj razini, objavio je HSBC u srijedu.

Premda je na krilima viših kamatnih stopa dobit na razini cijele godine porasla 78 posto na 30 milijardi dolara, ostvareni rezultat ostao je ispod očekivanja analitičara (od 34 milijarde dolara), piše Financial Times. Dionice banke pale su gotovo osam posto u srijedu na Londonskoj burzi, brišući dobitke u proteklih 12 mjeseci.

169

puta veća je plaća čelnika banke Noela Quinna od plaće prosječnog zaposlenika

Predani investitor
Izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn istaknuo je da je umanjenje vrijednosti kineske Bank of Communications “tehnička računovodstvena prilagodba” rekavši da to “uopće ne utječe na naš pogled na Kinu; mi smo predani investitor u Kinu… i ostajemo uvjereni u gospodarstvo”. HSBC previđa da će kineska ekonomija porasti 4,9 posto u 2024.

Kreditor sa sjedištem u Velikoj Britaniji ostvaruje većinu svoje dobiti u Aziji i drži 19 posto udjela u Bank of Communications. U listopadu je HSBC-jev konkurent Standard Chartered objavio 700 milijuna dolara umanjenja vrijednosti investicije u China Bohai Bank. Standard Chartered objavit će rezultate poslovanja u prošloj godini u petak.

Analitičar Citigroupa Andrew Coombs ilustrirao je četvrti kvartal kao “neuredan” i “kompliciran nizom jednokratnih događaja”. Kreditor je objavio 500 milijuna funti troška zbog hiperinflacije u Argentini, otpis dvije milijarde dolara na prodaji svoje gubitaške francuske maloprodajne mreže i 300 milijuna dolara umanjenja vrijednosti povezanih s neosiguranim kreditiranjem u Meksiku.

Pad stranih ulaganja

Zabrinutost za HSBC, jednog od najvećih financijera trgovine, predstavljaju podaci o padu stranih ulaganja u Kinu na najnižu razinu od 1990-ih.

Banka je također predvidjela niži neto prihod od kamata za ovu godinu od procjena analitičara, signalizirajući očekivanja da će američke Federalne rezerve i Bank of England ove godine mogle smanjiti kamatne stope.

Rezultati odražavaju i udar izloženosti Kini zbog usporavanja tamošnjeg gospodarstva. Posebnu zabrinutost za HSBC, jednog od najvećih svjetskih financijera trgovine, predstavljaju podaci o padu izravnih stranih ulaganja u Kinu na najnižu razinu od 1990-ih.

Podebljane rezerve
HSBC je podebljao rezerve za 200 milijuna dolara za pokriće očekivanih kreditnih gubitaka u segmentu komercijalnih nekretnina, a cjelokupni iznos rezervi podignut je na milijardu dolara u 2023.

Quinn je u listopadu rekao da vjeruje da je najgore prošlo za sektor nekretnina kineske vlade i da politike za poticanje potražnje imaju učinka. “Još uvijek vjerujem u to. Ono što sam vidio bio je progresivan i postupan oporavak tog tržišta”, rekao je u srijedu, dodavši da će trebati vremena da se “prebrode izazovi”.

Banka je objavila da je Quinnova plaća porasla s 5,6 milijuna funti na 10,6 milijuna funti zahvaljujući isplatama iz “dugoročnog plana poticaja”. Plaća prvog čovjeka banke 169 puta je veća od plaće prosječnog britanskog zaposlenika HSBC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close