Glavni ekonomist ECB-a: Rast plaća bi iduće godine trebao usporiti

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2024. u 07:00
Rast plaća, ključni pokretač inflacije u eurozoni, trebao bi usporiti iduće godine/SHUTTERSTOCK

ECB je u četvrtak snizio stope po prvi put od 2019., ali se suzdržao od bilo kakvog obećanja da će nastaviti to činiti na idućem sastanku u srpnju.

Rast plaća u eurozoni trebao bi usporiti iduće godine, ali su inflatorni pritisci još uvijek dovoljno jaki da Europska središnja banka treba zauzdavati ekonomski rast, rekao je glavni ekonomist ECB-a Philip Lane.

ECB je u četvrtak snizio stope po prvi put od 2019., ali se suzdržao od bilo kakvog obećanja da će nastaviti to činiti na idućem sastanku u srpnju, iako je čelnica banke Christine Lagarde sugerirala da je to prvi korak u nizu smanjenja.

“Visoka razina neizvjesnosti i još uvijek visoki cjenovni pritisci koji su vidljivi u pokazateljima domaće inflacije, inflacije usluga i rasta plaća znače da ćemo morati zadržati restriktivan monetarni stav”, rekao je Lane u govoru u Dublinu. Tržišta predviđaju između tri i četiri navrata smanjenja kamatne stope u narednih 18 mjeseci.

Lane je dodao da se ECB ne obvezuje na daljnje ublažavanje politike nakon smanjenja stope prošlog četvrtka, napominjući da će daljnji potezi ovisiti o pristiglim podacima, a odluke će se donositi od sastanka do sastanka.

Glavni ekonomist banke rekao je da je rast plaća, ključni pokretač inflacije, povećan jer tvrtke prilagođavaju plaće kao odgovor na prošlu inflaciju, ali očekuje usporavanje sljedeće godine. Isto očekuje i za korporativne marže te da će i to apsorbirati dio povećanja plaća, smanjujući pritisak na potrošačke cijene.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zatvorit cu eljugu kao demonstraciju sile… 😁

Pun maksimir kriminalaca..

Da ne spominjem naravno da sam ga pitao sta ne hapse zse, ali geliptere netko gadan stiti?

<p>U DE 1800 eura netto minimalac.. Klasse 1</p>
<p>Moj stari Stan u Pankowu ide za 730 eura warm (63 kvadrata).. 15 godina nisam vidio vlasnika (nijednog od 2, ni hw nisam vidio) 😁.. </p>
<p>Uglavnom zovem ja policiju IV policijska postaja Zg da me maltretira stanodavka (ne smijem joj zveknut samar (striktno medicinski) jer bi mene hapsili😁) i pita mene Einstein a cija je to kuca</p>
<p> </p>
<p> </p>

New Report

Close