Kriptovalute prešle tržišnu vrijednost od dva bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2021. u 22:00
Tržišna kapitalizacija bitcoina već je tjedan dana iznad bilijun dolara/REUTERS

Vrijednost bitcoina iznad je bilijun dolara, no za skok vrijednosti cijelog kriptosvijeta najzaslužnije su manje valute.

Tržišna vijednost kriptovaluta u samo dva mjeseca se udvostručila i prešla rekordnih 2 bilijuna dolara. Najpopularniji među više od 6600 kriptovaluta – bitcoin – postigao je tržišnu vrijednost višu od bilijun dolara nakon što mu se tijekom ove godine cijena udvostručila i dosegla gotovo 59.000 dolara.

Ukupna vrijednost idućih pet najpoznatijih kriptovaluta – ethera, binance coina, polkadota, tethera i cardana – iznosi 422 milijarde dolara, prenosi Bloomberg.

Zamah i interes

Upravo su te “male kriptovalute” – ether, binance coin, XRP te litecoin – najzaslužnije što je prijeđena granica od dva bilijuna dolara. Naime, za tim je valutama značajno skočila potražnja investitora.

Što se tiče bitcoina, analitičari ističu za Reuters kako će se njegova tržišna kapitalizacija držati iznad bilijun dolara sve dok mu cijena bude iznad 53.000 dolara.

Podsjetimo, sredinom ožujka ta je kriptovaluta dosegla vrijednost od preko 61.000 dolara, a od tada se trguje u relativnom uskom cjenovnom intervalu. Cijena ethera kreće se oko 2100 dolara, a u ponedjeljak mu je tržišna kapitalizacija iznosila 244 milijarde dolara.

190

posto porasla je ove godine vrijednost ethera koji je prošlog petka dosegnuo rekordnu cijenu od 2145 dolara

Prošlog petka ether je dosegnuo rekordnu cijenu od 2145 dolara. “Zamah i interes ulagača počeo se širiti preko bitcoina i ethera”, kaže za Reuters Paolo Ardoino, tehnološki direktor mjenjačnice kriptovaluta Bitfinex.

“Kako industrija nastavlja biti sve zrelija, očekujemo da će u svijetu biti predstavljeno sve više aplikacija na temelju blockchain tehnologije, a usporedno s time, skočit će interes za alternativne imovine”, smatra Ardoino.

Tvrtka Glassnode u svom je istraživanju navela kako je činjenica da bitcoin uspijeva održati tržišnu kapitalizaciju iznad bilijun dolara već tjedan dana “snažan signal povjerenja u bitcoin te u kriptovalute kao klasu imovine u cjelini”.

Veliki “vjetar u jedra” bitcoinu je ovoga tjedna dao Grayscale Bitcoin Trust – najveći svjetski institucionalni ulagač u kriptovalute, sa 34 milijarde dolara pod upravljanjem – najavivši kako se namjerava preoblikovati u investcijski fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF).

Ulazak u svijet financija

U objavi na blogu iz Grayscalea su priopćili kako će dovršetak tog preoblikovanja ovisiti o regulatornom okruženju. Da kriptovalutna branša sve više postaje sastavni dio tradicionalnog svijeta financija pokazuje i prošlotjedna vijest da mjenjačnica Coinbase Global – najveća u SAD-u – namjerava kroz izravno uvrštenje izlistati dionice na tehnološkoj burzi Nasdaq.

Dionicama bi se počelo trgovati krajem travnja.

Vrijednost bitcoina tijekom ove godine narasla je preko 100 posto, dok je ether povećao svoju cijenu za 190 posto. Obje kriptovalute značajno su nadmašile izvedbu tradicionalnih klasa financijske imovine, ponajviše zbog ulaska u svijet kriptovaluta dijela kompanija, poput Tesle, i ulagača s Wall Streeta kao što je banka BNY Mellon.

“Kripto tržište će nastaviti rasti i sve će više ostalih dijelova financijskog tržišta migrirati u digitalnu imovinu”, ocjenjuje Mati Greenspan, osnivač tvrtke Quantum Economics.

Komentirajte prvi

New Report

Close