Serija šokantnih događaja: Banci koja je potresla tržište ‘trebat će vremena’ za stabilizaciju, a tonu i ostali

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2022. u 09:54
Iz Celsiusa su obustavili i komunikaciju s klijentima na Twitteru i Redditu/Reuters

Celsius najavio kako neće tako skoro obnoviti isplatu depozita klijentima.

Kripto banka Celsius koja je prošloga tjedna potresla tržište kriptovaluta viješću da je obustavila isplatu depozita klijentima sada je upozorila da će “trebati vremena” za stabilizaciju i normalizaciju poslovanja s obzirom da se kompanije širom sektora suočavaju s povećanim financijskim pritiscima uslijed rasprodaje kriptovaluta.

Pad ispod 20.000 dolara
Kako navodi Financial Times, upozorenje ove kriptobanke došlo je nakon što je serija šokantnih događaja na tržištu povukla cijenu prema dolje. Vrijednost bitcoina, najveće kriptovalute po kapitalizaciji, tijekom vikenda pala je ispod 20.000 dolara, prvi put od studenog 2020. godine.

U ponedjeljak oko 13 sati bitcoinom se trgovalo po 20.762 dolara. Međutim, pad vrijednosti najveće kriptovalute potaknuo je pitanja o mogućoj prisilnoj likvidaciji velikih projekata na kriptotržištu, što bi pak moglo prouzročiti dodatni prodajni pritisak.

“Kao što je bio naš prioritet od osnutka, održavamo otvoreni dijalog s regulatorima i dužnosnicima u vezi obustave te je naše određenje da pronađemo rješenje”, stoji u objavi na blogu Celsiusa.

Iz te su platforme obustavili i komunikaciju s klijentima na Twitteru i Redditu. Kaos na kripto tržištu započeo je kada je stabilna kriptovaluta terraUSD prošloga mjeseca prestala održavati svoju vezanost za tečaj dolara, što se pak negativno odrazilo na veći “stablecoin” tether.

2

bilijuna dolara pala je vrijednost kriptovaluta posljednjih mjeseci

Nestabilnost se ubrzo proširila na kriptovalutu luna koja je ključni faktor u decentraliziranim financijama.

Prodajni pritisak ovako duboke rasprodaje na kripto tržištu nastavlja rasti. Prošloga petka hongkonška kripto banka Babel Finance suspendirala je povlačenje depozita, tvrdeći da je pod “neuobičajenim likvidonosnim pritiscima”. K tome, singapurski kripto hedge fond Three Arrows nije uspio nadoknaditi gubitke po margin kreditima.

Tonu i ostali
Još jedan kripto igrač iz Hong Konga, burza kriptovaluta Hoo jučer je najavila da obustavlja transakcije nakon što je povlačenje klijenata doseglo tolike razmjere da je u opasnosti kapital kompanije.

Posljednja događanja na kriptotržištu snizila su njegovu vrijednost za dva bilijuna dolara. Iznenadni pad tržišne kapitalizacije kriptovaluta čak je potaknuo pitanja bi li to moglo poslužiti kao okidač za širu ekonomsku krizu u SAD-u.

Međutim, ekonomski i financijski analitičari istaknuli su za CNBC kako nema razloga za takvu brigu jer kriptovalute nisu vezane za dug. “Ljudi ustvari ne koriste kriptovalute kao kolateral za kredite. Bez toga, radi se samo o papirnatom gubitku.

Stoga je taj problem nisko na listi izazova za gospodarstvo”, kazao je Joshua Gans, ekonomist sa sveučilišta u Torontu. Kako je pojasnio, mali ulagači na kripto tržištu korsitili su kriptovalute kako bi kupovali još te imovine, ali to je zaduživanje ograničeno na kripto svijet.

Komentirajte prvi

New Report

Close