Kriminalci ščepali 14 milijardi dolara u kriptovalutama

Autor: Lucija Špiljak , 08. siječanj 2022. u 09:05
Ukupni volumen transakcija kriptovalutama porastao je na 15,8 bilijuna dolara prošle godine/Shuterstock

Iako se 2021. u digitalne novčanike povezane s kriminalom slilo 79 posto više novca, udjel u ukupnim transakcijama pao je na rekordno niskih 0,15 posto.

Prošle godine kriminalci su upotrijebili rekordnu količinu kriptovaluta u nezakonite svrhe, ali je ipak ukupni rast tržišta digitalne imovine nadmašio porast prijevara.

Naime, na ilegalne adrese slilo se lani 14 milijardi dolara u digitalnim valutama, što je 79 posto više u odnosu na 7,8 milijardi dolara 2020. godine, prema analizi na blogu tvrtke Chainalysis objavljene u četvrtak.

Svijest o riziku
Svatko tko krene s bilo kakvim ulaganjima mora biti svjestan rizika, a ništa drugačije nije s digitalnom imovinom koja je podložna nekoliko vrsta prijevara, zbog čega se investitore kontinuirano upozorava na oprez pri korištenju blockchain tehnologije.

Na svom blogu tvrtka Chainalysis navodi da su ilegalne adrese, povezane s hakerima, početkom 2022. godine sadržale više od deset milijardi dolara vrijednih kriptovaluta, od čega se većina povezuje s kriminalnim i aktivnostima i krađom, poput ransomwarea, Ponzijevih shema i ostalih vrsta financijskih prijevara.

Međutim, udjel nezakonitih aktivnosti u ukupnom volumenu kripto transakcija spustio se na samo 0,15 posto u 2021. godini, što je rekordno niska razina.

Ukupni volumen transakcija kriptovalutama porastao je na 15,8 bilijuna dolara prošle godine, što je 550 posto više od razine iz 2020. godine.

2,3

milijarde dolara slilo se kriminalcima sa decentraliziranih financija

Međutim, Chainalysis kaže da bi lanjska brojka od 0,15 posto mogla rasti u revidiranim podacima jer su dodatno identificirali više adresa povezanih s ilegalnim transakcijama.

U svom posljednjem izvješću o kripto kriminalu, Chainalysis je ustvrdio da je 0,34 posto kripto transakcija u 2020. godini bilo povezano s ilegalnim aktivnostima. Taj je broj kasnije povećan na 0,62 posto.

“Kriminalna zloporaba kriptovalute stvara velike prepreke za nastavak usvajanja, povećava vjerojatnost da će vlade nametnuti ograničenja, a najgore što su žrtve nevini ljudi diljem svijeta”, piše Chainalysis. U izvješću se također navodi porast decentraliziranih financija, ili DeFi, što olakšava kripto-denominirane zajmove izvan tradicionalnog bankarstva.

Pokazao se to kao značajan faktor u povećanju ukradenih sredstava i prijevara. DeFi aplikacije, uglavnom koncentrirane na Ethereum blockchainu, djeluju bez posrednika i burzi, a doživjele se veliki uzlet popularnosti u posljednje dvije godine. Stručnjaci tvrde da su pomoću njih moguće štednje ili pozajmice s velikim kamatnim stopama.

Skok od 912 posto
U 2020. s DeFi platformi je ukradeno kriptovaluta u vrijednosti manjoj od 162 milijuna dolara, što je 31 posto ukupnog ukradenog godišnjeg iznosa. To je predstavljalo povećanje od 335 posto u odnosu na ukupno ukradeno s DeFi platformi u 2019.

Prema podacima koje je iznio Chainalysis, 2021. godine ta je brojka porasla za još 1330 posto na 2,3 milijarde dolara. Obim transakcija DeFi porastao je za 912 posto u 2021. godini, a iz Chainalysisa tvrde da su preveliki dobici na decentraliziranim tokenima poput Shiba Inua potaknuli nagađanja o DeFi tokenima.

“Kada je DeFi ove godine počeo rasti, vidjeli smo veliko povećanje broja DeFi protokola koji se koriste za pranje novca, kao i DeFi protokola koji su stvarne žrtve zločina kao što je hakiranje. Porast kriminala povezanog s DeFi-jem primjer je kako kriminalci često iskorištavaju nove tehnologije”, rekao je Kim Grauer, voditelj istraživanja u Chainalysisu za Reuters.

Podsjetimo, prošle godine u kolovozu hakeri su provalili u decentraliziranu financijsku platformu Poly Network, ukravši više od 600 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close