Kreditiranje u lipnju poraslo 1,8 milijardi kuna

Autor: Ana Blašković , 01. kolovoz 2022. u 10:52
Plasmani su ponajviše narasli zahvaljujući stambenom kreditiranju/H. Jelavić/PIXSELL

Krediti stanovništvu povećani su 1,5 milijardu kuna.

Krediti banaka građanima i tvrtkama u lipnju su porasli 1,8 milijardi kuna, 0,7 posto na osnovi transakcija, zahvaljujući stambenom kreditiranju.

Tempo nastavka kreditne aktivnosti dodatno je povećao godišnje stope rasta sa svibanjskih 7,4 posto na 7,9 posto u lipnju, ističe središnja banka u komentaru monetarnih kretanja za lipanj.

Glavnina aktivnosti banaka usmjerena je na sektor stanovništva. Krediti stanovništvu povećani su 1,5 milijardu kuna, no promatra li se godišnja dinamika primjetno je tek blago ubrzanje s 5,5 posto u svibnju na 5,6 posto u lipnju.

Razlog je efekt baznog razdoblja, odnosno činjenica je da su u lipnju lani snažno rasli krediti stanovništvu, navode u HNB-u.

Prošlog mjeseca stambeni krediti porasli su za milijardu i 200 milijuna kuna nakon posljednje runde državnog subvencioniranja putem APN-a ubrzavši godišnju stopu povećanja stambenih kredita s 9,3 posto na 9,5 posto. Gotovinsko kreditiranje nastavlja rast, no umjerenije.

Gotovinski nenamjenski krediti blago su porasli za 200 milijuna kuna, pa je godišnja stopa rasta zadržana na svibanjskih 3,6 posto.

Korporativno kreditiranje, koje je od veljače do svibnja ubrzano podmirivalo nezapamćenu potražnju, naposljetku se ispuhalo, pa su krediti tvrtkama u lipnju blago porasli za 400 milijuna kuna. Pritom je stopa rasta ubrzala s 11,6 posto na 12,3 posto na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close