Kreću s testiranjem digitalne valute, u projekt će se uključiti i komercijalne banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2021. u 09:32
Foto: Pixabay

Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti.

Švedska središnja banka planira testirati uporabu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

Središnje banke diljem svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje sudionike poput komercijalnih banaka, priopćila je središnja banka.

“Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti”, navode iz Riksbanka.

Pilot projekt traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korištenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u siječnju provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će središnje banke koje ‘pokrivaju’ petinu svjetske populacije vjerojatno početi izdavati vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine. Mnoge središnje banke vide CBDC kao sredstvo za sprječavanje konkuriranja kriptovaluta i zadržavanje središnje uloge javnih vlasti u platnom sustavu.

Do sada je većina središnjih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close