Kreće Razvojna banka skupine BRICS

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2014. u 21:59
Osnivanje 15. srpnja u Brazilu/REUTERS

Kapital nove banke iznosit će 100 milijardi dolara, a banka će simbolizirati sve veći utjecaj država BRICS-a u globalnoj financijskoj arhitekturi.

Skupina rastućih gospodarstava BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) postigla je široki konsenzus o razvojnoj banci koja bi trebala biti osnovana na predstojećem summitu skupine 15. srpnja, kazao je u ponedjeljak visoki kineski diplomat.

Kapital nove banke iznosit će 100 milijardi dolara, a banka će simbolizirati sve veći utjecaj država BRICS-a u globalnoj financijskoj arhitekturi u kojoj su dugo posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke dominirali SAD i Europa. Nova razvojna banka trebala bi pokriti sve veću potražnju za financiranjem projekata koju nisu podmirile postojeće međunarodne institucije. Čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (JAR) trebali bi službeno potpisati sporazum o osnivanju banke na summitu BRICS-a u brazilskom gradu Fortalezi. Pregovori o banci otegnuli su se na dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close