Kreće dokapitalizacija banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2013. u 22:00
Za program pomoći i za nove investicije Sloveniji će trebati nekoliko milijardi eura/FOTOLIA

Upumpavanje novca i restrukturiranje banaka i tvrtki.

Slovenska središnja banka pripremila je projekt moguće dokapitalizacije triju najvećih slovenskih banaka koja bi se odvijala usporedno s programom pomoći i restrukturiranja za 30 poduzeća s 30.000 zaposlenih, piše u srijedu ljubljansko Delo.

Riječ je o tvrtkama koje imaju perspektivu, ali se ne mogu zaduživati jer su prezadužene i njihovi ukupni dugovi iznose oko 3 milijarde eura, a bilo bi neodrživo pustiti ih da propadnu, ustvrdio je zamjenik guvernera slovenske središnje banke Janez Fabijan. Dodao je kako očekuje da će nova slovenska vlada, o kojoj parlament glasuje u srijedu, podržati taj plan koji uključuje i program sanacije i restrukturiranja banaka. Restrukturiranje poduzeća i banaka s njihovom dokapitalizacijom vodilo bi se povezano, dok bi se na tzv. "slabu banku" za sada prenijela samo potraživanja prema poduzećima koja su završila u stečaju.

Za prezadužena poduzeća koja imaju perspektivu na tržištu izvelo bi se restrukturiranje, uz dokapitalizaciju, a bio bi moguć i privremeni ulazak države u njihovu vlasničku strukturu. Za realizaciju tog programa, kojim bi se loši krediti u tri najveće banke u državnom vlasništvu smanjili za trećinu, a velika poduzeća učinila konkurentnijima, bilo bi potrebno da se Slovenija zaduži na tržištu i to što prije, rekao je Fabijan dodajući da bi za taj program i za nove investicije država trebala nekoliko milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close