Kraj odljevu novca iz investicijskih fondova

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2022. u 13:45
U fondove s dospijećem prošloga se mjeseca slilo 154,1 milijuna kuna više nego što je povučeno/I. Kralj/PIXSELL

Nakon sedam mjeseci, u srpnju zabilježene veće uplate od isplata, i to za 65,4 milijuna kuna.

Značajan priljev novca ulagača u fondove s rokom dospijeća zaustavio je trend odljeva sredstava iz domaćih investicijskih fondova.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za srpanj, prošloga mjeseca poslovala su ukupno 92 investicijskih fondova, jedan manje nego u prethodnom mjesecu jer je jedan fond iz kategorije “ostalih” prestao s radom uslijed dospijeća.

Ukupna neto imovina UCITS fondova na kraju mjeseca iznosila je 16,8 milijardi kuna te je bila za 151,7 milijuna kuna ili 0,9 posto veća u odnosu na prethodni mjesec.

Kako je priopćio financijski regulator u komentaru mjesečnog izvješća, zaustavljen je trend negativnih ukupnih mjesečnih neto uplata UCITS fondova, koje su u srpnju vratile pozitivan predznak od 65,4 milijuna kuna.

To je primarno posljedica pozitivnih neto uplata u UCITS fondove iz kategorije “ostali” koju čine investicijski fondovi s dospijećem. U takve se fondove prošloga mjeseca slilo 154,1 milijuna kuna više nego što je povučeno.

Inače, veće povlačenje novca iz investicijskih fondova od uplata trajalo je neprekidno od prosinca prošle godine.

Međutim, kod ostalih kategorija fondova nema naznaka promjene ulagačkog raspoloženja. Negativne mjesečne neto uplate ostvarili su dionički fondovi iz kojih je povučeno 16,8 milijuna kuna više od uplata te mješoviti fondovi koji su ostali bez 13,8 milijuna kuna.

Iz napajajućih fondova povučeno je 2,2 milijuna kuna više nego što je uplaćeno, a iz obvezničkih fondova povučeno je čak 55,9 milijuna kuna više nego što je kupljeno udjela. U srpnju su sve vrste UCITS fondova imale pozitivan prosječni mjesečni prinos ponderiran imovinom.

Najveći prinos ostvarili su napajajući fondovi – 7,3 posto – a slijede dionički sa 2,3 posto, mješoviti sa 4,2, ostali sa 3,2 i obveznički sa 1,1 posto rasta. Ovi potonji i dalje su neupitno najveći, gledano po udjelu u ukupnoj imovini investicijskih fondova.

Neto imovina obvezničkih fondova na kraju srpnja činila je 66,2 posto ukupne neto imovine svih UCITS fondova, dok su dionički i mješoviti fondovi činili 12,6 posto odnosno sedam posto ukupne neto imovine UCITS fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close