Koronavirus uzet će osigurateljima više novca od uragana Katrina

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2020. u 22:00
Osiguratelje čeka i pad zaračunate premije zbog ekonomske krize izazvane pandemijom/SHUTTERSTOCK

Šanse da globalna osigurateljna industrija zaključi poslovnu 2020. godinu bilo kako osim s gubitkom jednake su nuli, tvrdi John Neal.

Pandemija koronavirusa vjerojatno će biti najskuplji događaj u povijesti osigurateljne industrije, smatra šef Lloyd’s of London, čuvenog tržišta osiguranja.

Kako je za Financial Times izjavio John Neal, odštete koje će globalna osigurateljna industrija morati isplatiti zbog posljedica pandemije premašit će štete od uragana Katrina koji je 2005. uništio jugoistočnu obalu SAD-a ili posljedice terorističkog napada 11. rujna 2001. na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Podsjetimo, Katrina je osiguravateljima prouzročila odštete od 50 milijardi dolara.

Odšteta zbog prekida poslovanja

„Govorimo o desecima milijardi, a možda i stotina milijardi dolara gubitaka“, izjavio je Neal. „Šanse da industrija zaključi 2020. bilo kako drugačije osim s gubitkom jednake su nuli“, istaknuo je prvi čovjek Lloyd’sa.

Podsjetimo, osiguravatelji u Lloyd’su su organizirani u sindikate koji uzimaju vanjski kapital i na osnovu tih kapitalnih rezervi izdaju osiguranja, najčešće u kombinaciji s drugim sindikatima kako bi se disperzirao rizik.

Osim isplate šteta, Neal dodaje kako osigurateljna industrija treba računati i na pad zaračunate premije uslijed ekonomske krize koju su izazvale mjere izolacije stanovništva uvedene u gotovo cijelom svijetu. Upravo je odšteta zbog prekida poslovanja uslijed pandemije najsporniji dio s kojim se suočavaju kompanije širom svijeta. Naime, dobar dio osiguravatelja tvrdi kako globalna pandemija nije uključena u rizike u policama osiguranja od prekida poslovanja.

Stručnjaci ističu da je osigurateljna industrija prepoznala rizik epidemije širih razmjera još početkom 2000-ih tijekom širenja SARS-a.

Stoga većina polica osiguranja od prekida poslovanja na Zapadu u pravilu pokriva lokalne slučajeve, primjerice ako neki zaposlenik proširi zarazu samo u tvrtki gdje radi, pa zbog toga mora biti prekinuto poslovanje.

No, zaraza koja hara cijelim svijetom u pravilu nije pokrivena osiguranjem.

Drugo mišljenje

Međutim, odvjetnici koji zastupaju klijente tvrde da osiguratelji ne bi trebali smatrati da po tom pitanju neće zabilježiti štete. Primjerice, u SAD-u štetu je prouzročila zapovijed vlasti o prekidu poslovanja, a ne koronavirus samo po sebi, ističe Robin Cohen, partnerica u njujorškoj odvjetničkoj tvrtki McKool Smith.

Britanski pravnici također smatraju da bi klijenti trebali tražiti odštetu na temelju odredbe da ugovaratelj police ne može pristupiti poslovnom objektu, iako on nije fizički oštećen.

John Neal smatra kako osiguratelji trebaju postići dogovor s regulatorima kako će eventualni drugi val epidemije biti tretiran u policama.

Komentirajte prvi

New Report

Close