Končar ima trostruko veću dobit nego u istom kvartalu lani

Autor: Ana Roksandić , 29. travanj 2024. u 22:00
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe/D. Puklavec/PIXSELL

U kompaniji su posebno zadovoljni uzlaznim trendom novougovorenih poslova.

Grupa Končar u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je neto dobit od 28,4 milijuna eura, što je gotovo trostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Konsolidirani prihodi dosegli su 210 milijuna eura, a novougovoreni poslovi 387,2 milijuna eura, izvijestili su iz kompanije. Ostvarenje poslovnih prihoda u iznosu od 212,5 milijuna eura je 36,6 milijuna eura ili 20,8 posto više od ostvarenog u istom razdoblju 2023. godine.

Uspješna grupacija priopćila je da prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 98,8% njenih ukupnih poslovnih prihoda, a konsolidirani prihodi od prodaje u tromjesečju iza nas iznose 210 milijuna eura, što je za 38,5 milijuna eura ili 22,5% više u usporedbi s ostvarenjem 2023. godine.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak naglasio je da je Končar uspješno započeo novu poslovnu godinu i nastavio s odličnim rezultatima.

Proširenje i modernizacija
“Posebno veseli činjenica da novougovoreni poslovi i dalje rastu znatno više od prihoda, a u otvorenim obvezama, backlogu, ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli su iznos od blizu 800 milijuna eura.

Nastavili smo i s daljnjim ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Končara. U prvom tromjesečju ove godine CAPEX je dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi blizu 11 milijuna eura”, rekao je Kolak.

Novougovoreni poslovi donijeli su 387,2 milijuna eura. Od tog se na izvozna tržišta odnosi čak 83,1 posto ili 321,9 milijuna eura. Učešće zemalja EU u ukupno ugovorenim poslovima na izvoznim tržištima je gotovo 84 posto.

Nastavljen je trend velike potražnje za elektroenergetskom opremom, što su posebno iskoristila društva Grupe iz poslovnog područja prijenosa i distribucije električne energije. Posebno se ističe društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori.

Čelni čovjek Končara naglasio je da su odlični prodajni rezultati omogućili nastavak rasta profitabilnosti, te da su u kompaniji nastavili s ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, kao i u zelenu i digitalnu transformaciju.

“Iako najveći izazovi za poslovanje predstavljaju neizvjesno makroekonomsko i geopolitičko okruženje, značajan rast ugovorenih poslova koji su temelj za prihode u budućnosti, daju nam realnu osnovu da ćemo nastaviti s daljnjim uspješnim i održivim rastom poslovanja”, izjavio je Kolak.

Nastavljeno restrukturiranje
Iz grupacije u kojoj je 14 ovisnih i jedno pridruženo društvo priopćili su da je nastavljen i proces restrukturiranja. Započet je proces pripajanja društava Končar – Inženjering i Končar – Energetika i usluge u sastav Matice (Končar d.d.).

Unutar Končara očekuju se da će novi organizacijsko-operativni model omogućiti jačanje sinergije unutar društava Grupe Končar, a sveukupni cilj je učinkovitija isporuka složenih rješenja s najvećom dodatnom vrijednošću.

Kolak je naglasio i strategiju o održivom razvoju. Održivi razvoj je gospodarski razvoj koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje gospodarske aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara.

“Od značajnijih aktivnosti potrebno je spomenuti da je u ožujku usvojena Strategija održivog razvoja Grupe Končar 2024.-2026. Strategijom su određena prioritetna područja koja pokrivaju teme dekarbonizacije proizvodnje, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, zdravlja, sigurnosti i razvoja zaposlenika, raznolikosti i jednakih mogućnosti, privlačenja i razvoja mladih, ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica te etičnog i odgovornog upravljanja koje se odnosi na vlastito poslovanje, ali i dobavljački lanac”, naglasio je Kolak.

Komentirajte prvi

New Report

Close