Vruće pitanje regulatora nakon kolapsa kripto burze FTX

Autor: Ana Blašković , 17. svibanj 2023. u 11:02
Regulacija kriptoimovine postala je vruće pitanje za regulatore nakon kolapsa kripto burze FTX/Reuters

Velika Britanija zacrtala je postupni pristup, počevši od ‘stablecoina’ kasnijeg proširenja na nepokrivenu kripto imovinu, no zasad čvrsti raspored nije predviđen.

Članice Europske unije u utorak su dale zadnje potrebno odobrenje sveobuhvatnom skupu pravila za reguliranje kriptoimovine, povećavajući time pritisak na zemlje poput Britanije i Sjedinjenih Država da učine isto.

Ministri financija EU-a u Bruxellesu odobrili su pravila dogovorena s Europskim parlamentom koji je svoje zeleno svjetlo dao u travnju, piše Reuters.

Regulacija kriptoimovine postala je vruće pitanje regulatora nakon kolapsa kripto burze FTX. “Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanjem pravila koja će bolje zaštititi Europljane koji su uložili u ovu imovinu i spriječiti zlouporabu kripto industrije u svrhu pranja novca i financiranja terorizma”, rekla je Elisabeth Svantesson, ministrica financija Švedske koja do lipnja predsjedava Unijom.

Pravila zahtijevaju od tvrtki dobivanje licencije u Europskoj uniji ako žele izdavati, trgovati i čuvati kriptoimovinu, tokeniziranu imovinu i ‘stablecoins. Kripto tvrtke uvjeravaju da žele sigurnost u regulaciji, vršeći pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU-a i na regulatore da osmisle globalne norme za prekogranične transakcije.

Velika Britanija zacrtala je postupni pristup, počevši od ‘stablecoina’ kasnijeg proširenja na nepokrivenu kripto imovinu, no zasad čvrsti raspored nije predviđen.

SAD se usredotočio na korištenje postojećih pravila o vrijednosnim papirima za provedbu mjera u sektoru dok odlučuju hoće li uvesti nova, specijalno krojena, pravila, i tko će ih primjenjivati.

Hester Peirce, jedna od povjerenica pri američkom regulatoru za financijske derivate CFTC, rekla je prošli tjedan da niz saveznih i državnih vlasti pokušava odlučiti koju bi nadzornu ulogu mogle imati u kripto sektoru. “Malo ‘lutamo pustinjom’”, rekao je Peirce.

Komentirajte prvi

New Report

Close