Kod mirovinskih fondova bira se ‘zlatna sredina’

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2021. u 05:44
Golema većina novih članova ne koristi mogućnost izbora, ponajprije iz pukog neznanja/Shutterstock

Zabrinjavajuće je što je od 5067 novih članova u listopadu, samo 284 aktivno biralo kategoriju.

Uvriježeno mišljenje kako hrvatski građani nisu skloni prevelikom riziku kada su u pitanju ulaganja na tržištu kapitala dokazuju i podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u slučaju mirovinske štednje.

Naime, Hanfina statistika za listopad obradila je i broj novih članova koji su aktivno birali obvezni mirovinski fond, a podaci pokazuju da je većina sklona “zlatnoj sredini” kada je u pitanju izlaganje riziku.

Glavninu raspoređuje Regos
Podsjetimo, od uvođenja drugog stupa mirovinske štednje i mogućnosti biranja fonda 2002. godine, a od 2014. i jedne od tri kategorije, golema većina novih članova ne koristi tu mogućnost, ponajviše iz pukog neznanja.

Njih automatiznom raspoređuje Središnji registar osiguranika (Regos). Za promatrače ovdašnjeg tržišta kapitala to je zabrinjavajući dokaz na koliko je niskom stupnju financijska pismenost hrvatskih građana, posebno jer se radi o životno vrlo važnom pitanju, osiguravanju buduće mirovine.

Po tom pitanju ni protekli mjesec nije pokazao pomake nabolje. Od ukupno 5067 novih članova, 95 posto rasporedio je Regos.

Tako su svega 284 nova člana sami izabrali fond i kategoriju u kojoj će štedjeti za mirovinu. Svaki drugi, odnosno 142 nova člana, odabrao je kategoriju B koja je većinom izložena domaćim državnim obveznicama, više od 57 posto ukupnog portfelja.

Agresivniju kategoriju A gdje obveznice čine tek 31 posto portfelja odabralo je 129 članova, odnosno 45,4 posto. Najkonzervativniju kategoriju C koja je u potpunosti izložena obveznicama odabralo je samo 13 članova. odnosno manje od pet posto.

Svi Mirexi u plusu
Inače, prinosi Mirexa od početka godine iznosili su 11,3 posto za kategoriju A, 6,1 posto za kategoriju B i 0,5 posto za kategoriju C, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili 7,7 posto za Mirex A, 5,5 posto za Mirex B i 4,6 posto za Mirex C, pokazuju Hanfini podaci.

Neto imovina OMF-ova na kraju listopada 2021. povećala se za 1,1 posto na mjesečnoj razini te je iznosila 130,5 milijardi kuna.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u listopadu iznosili su 639,0 milijuna kuna, dok je od početka godine uplaćeno ukupno 6,1 milijarda kuna, odnosno 9 posto više nego u istom razdoblju lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close