Klub ‘bilijun dolara’ dobio
 i trećeg člana

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2019. u 07:58
Foto: Getty Images

Tržišna kapitalizacija tehnološkog diva prešla magičnu granicu.

Na krilima očekivanja daljnjeg rasta poslovanja s računalstvom “u oblaku” vrijednost Microsofta na burzi dosegnula je bilijun dolara čime je ušao u najelitniji korporativni klub. Nakon prezentacije rezultata za prvo tromjesečje analitičarima, cijena dionice u srijedu je skočila prije otvaranja trgovanja za 4,4 posto na 130,54 dolara čime je tržišna kapitalizacija prešla bilijun dolara. Podsjetimo, lani su prvi put u povijesti tu granicu uspjeli prijeći Apple, a kasnije i Amazon.

Nastavak u četvrtak

Tijekom redovnog trgovanja u srijedu dionica Microsofta dosegnula je rekordnu razinu od 125,85 dolara čime za ovu godinu bilježi skok od 23 posto, daleko bolje od indeksa S&P 500 koji je ojačao 17 posto u dosadašnjem dijelu 2019. godine. Rast cijene nastavljen je i u četvrtak, pa je uoči otvaranja redovnog trgovanja na Wall Streetu cijena skočila na 131,44 dolara. Prelazak granice od bilijun dolara koja je teško dohvatljiva za veliku većinu kompanija Microsoft može zahvaliti vrlo dobrim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu.

 

8,8 milijardi

dolara dosegla je neto dobit u prvom tromjesečju

Kompanija je uprihodila 30,6 milijardi dolara što je 14 posto više, a time su nadmašena očekivanja analitičara koji su sugerirali prihode od 29,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Refinitiva. Očekivanja su nadmašena i kod dobiti. Naime, američki tehnološki div ostvario je 8,8 milijardi dolara neto dobiti ili 1,15 dolara po dionici dok je u istom razdoblju lani ostvareno 7,4 milijarde dolara odnosno 96 centi po dionici. Analitičari su u ovom kvartalu očekivali dolar zarade po dionici. Microsoftov rast burzovne vrijednosti ostvaren je na daleko manjim prihodima od, primjerice Amazona, ali investitori prednost vide u vrsti njegovih “mušterija”. Naime, Microsoft većinu poslovanja temelji na prodaji poslovnom sektoru koji je stabilniji klijent od potrošača.

Glavni generator

Primjerice, prihodi od licenci za Windows operativni sustav od proizvođača računala rasli su devet posto na godišnjoj razini, nadmašivši očekivanja nakon pada od pet posto u prethodnom kvartalu. No, glavni generator prihoda je računalstvo “u oblaku”. Komercijalni dio tog poslovanja koje uključuje poslovne korisnike Azurea, Officea 365 i LinkedIna donio je 9,6 milijardi dolara što je 41 posto više nego godinu dana ranije. Međutim, u prethodnom kvartalu ostvaren je rast od 48 posto.

Takozvano poslovanje s “inteligentnim računalstvom u oblaku” uprihodilo je 9,65 milijardi dolara, iznad procjena od 9,3 milijarde dolara. Glavna financijska direktorica Amy Hood izjavila je kako kompanija očekuje da taj segment u četvrtom fiskalnom tromjesečju donese preko 11 milijardi dolara. Komercijalno računalstvo “u oblaku” trebalo bi donijeti dodatnih 10,75 milijardi dolara, dodala je Microsoftova rizničarka.

Komentirajte prvi

New Report

Close