Kineski Xpeng s 4000 novih radnika u borbu za AI pozicije

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 14:00
Foto: OD

Proizvođač električnih automobila nastoji preživjeti konkurenciju.

Kineski proizvođač električnih vozila (EV) Xpeng objavio je da će ove godine zaposliti 4000 ljudi i uložiti milijune dolara u umjetnu inteligenciju (AI), kako bi se suočio sa sve žešćom konkurencijom na tržištu.

Tim potezom nastojat će preživjeti žestoku konkurenciju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila.

Dodatni zaposlenici predstavljali bi 25-postotno povećanje broja zaposlenih u tom proizvođaču električnih vozila kojeg podržava Volkswagen, u odnosu na njih 15.829 koliko ih je bilo krajem 2022. godine.

Trideset novih proizvoda

Tvrtka će uložiti 3,5 milijardi juana u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije za pametnu vožnju, rekao je He, dodajući da Xpeng planira lansirati oko 30 novih proizvoda.

Više nego dvostruko
Nove poteze najavio je izvršni direktor He Xiaopeng u pismu zaposlenicima u nedjelju, prvog radnog dana nakon praznika povodom kineske nove godine.

Tvrtka će također uložiti 3,5 milijardi juana (486,36 milijuna dolara) u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije za pametnu vožnju, rekao je He, dodajući da Xpeng planira lansirati oko 30 novih proizvoda ili poboljšanih modela u roku od tri godine.

“Suočeni s pesimističkom makroekonomskom situacijom, mnogi poslovni partneri povlače se i boje se investirati. Mislim da je ovo prilika za naš razvoj. U 2024. ćemo preokrenuti trend i ući u brzi pozitivni ciklus u četvrtom kvartalu ili ranije. Ovo je 10. godina Xpengova rada. Naši se rezultati moraju više nego udvostručiti”, rekao je He.

Xpengovi planovi razlikuju se od planova konkurenata koji režu troškove. Potražnja i dalje slabi na najvećem svjetskom tržištu automobila unatoč popustima koji se nude, a s njima predvodi Tesla. Kineski proizvođač električnih vozila Nio u studenom je tako najavio gašenje 10 posto radnih mjesta kako bi poboljšao učinkovitost u uvjetima rastuće konkurencije.

Izvoz nada oporavka
Suočeni sa slabijom potražnjom na domaćem tržištu, kineski proizvođači automobila kao pokretačku snagu rasta vide izvoz. Sve izraženiji utjecaj Kine kao izvoznika vozila uzrokuje pak nesuglasice u inozemstvu.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je ranije ovog mjeseca da će poticati industriju vozila s pogonom na nove energente u odgovoru na ograničenja vanjske trgovine i da će surađivati s inozemnim tvrtkama, u okolnostima europske istrage o kineskim subvencijama za taj sektor. Volkswagen je u srpnju prošle godine objavio da će uložiti oko 700 milijuna dolara u Xpeng i kupiti 4,99 posto udjela u tvrtki, podsjeća Reuters.

Elon Musk na čelu konkurentske Tesle još je u siječnju, podsjeća CBNC, izjavio da bi kineske autokompanije mogle uništiti svjetske konkurente, a uspjeh im izvan države ovisi o mjerama koje ih čekaju na carinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close