Izlazak na tržište kapitala, umjesto odlazak u banku: Kapitalom od obveznica JGL planira krenuti u akvizicije na Zapadu

Autor: Domagoj Puljizović , 22. lipanj 2024. u 08:09
Ulazimo u proces pregovora s bankama, no još je prerano da bismo mogli konkretizirati cijelu priču, naglasio je prvi čovjek JGL-a Ivo Usmiani/S. Strukić/PIXSELL

Farmaceutska kompanija planira novo izdanje duga.

Jadran-galenski laboratorij (JGL) razmatra mogućnost izdanja novih dužničkih vrijednosnih papira na domaćem tržištu kapitala, objavila je kompanija na Zagrebačkoj burzi u četvrtak.

Posuđeni kapital izdanjem obveznica koristio bi se, između ostalog, za refinanciranje otplate po dospijeću postojećih obveznica vrijednih 17,25 milijuna eura koje dospijevaju na naplatu 18. prosinca ove godine, ali i za “ostale korporativne potrebe”.

“Razmišljamo o tome da izdamo nove obveznice s time da jednim dijelom moramo refinancirati stare. Ostatak bismo potencijalno koristili za akvizicije. To je bila namjera. Još nismo sigurni hoćemo li do kraja ići u tom smjeru”, izjavio je osnivač i predsjednik Upravnog odbora najveće hrvatske farmaceutske tvrtke Ivo Usmiani za Poslovni dnevnik.

Prokušani model

Izlazak na burzu za JGL već je prokušani model prikupljanja sredstava, kaže Ivo Usmiani.

Na stolu i druge opcije
Iako je o planiranim akvizicijama još uvijek prerano govoriti, Usmiani ipak je dao naslutiti za što bi se osim za refinanciranje starih dugova koristio dio prihoda od novih obveznica. “S obzirom na našu poziciju na ključnim tržištima, Rusiji i Ukrajini, krenuli bismo prema Zapadnoj Europi i time smanjili ovisnost o njima. To je bila osnovna namjera i ideja, no još je prerano govoriti o nekoj jasnoj koncepciji”, rekao nam je Usmiani.

Izdanje novih obveznica, za koje je riječka farmaceutska kompanija angažirala Erste i Privrednu banku Zagreb kao zajedničke agente izdanja, investitori bi mogli očekivati krajem godine, dodao je. “Razmatramo i ostale opcije s drugim partnerima i mogućnostima i nije sigurno da ćemo sve realizirati kako je najavljeno. Ulazimo u proces pregovora s bankama, no još je prerano da bismo mogli konkretizirati cijelu priču”, naglasio je prvi čovjek JGL-a.

Stvar dobre prakse
Na pitanje zašto su se odlučili na izlazak na tržište kapitala, umjesto odlaskom u banku. Usmiani nam je rekao da je “to stvar dobre prakse”. “Takav oblik financiranja nama je uvijek bio dobar. Nama je to već četvrto, peto izdanje i u povijesti smo imali dobra iskustva s obveznicama pa nam se to u ovom trenutku učinilo najjednostavnije”, zaključio je.

Što se tiče financijskih rezultata, JGL je prošle godine ostvario prihod od 133,6 milijuna eura, što je porast od 16 posto u odnosu na 2022. godinu. Međutim, dobit im je pala za isti postotak, dosegnuvši 13 milijuna eura. Tvrtka je zapošljavala više od 670 radnika s prosječnom plaćom od gotovo 1800 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close