Kanađanin Mark Carney novi je britanski guverner

Autor: Marina Biluš , 27. studeni 2012. u 22:00
Mark Carney prvi je stranac na čelu Bank of England, a zamijenit će Meryvina Kinga

Umiješanost u aferu namještanja međubankarskih kamata Paula Tuckera stajala je gotovo sigurne čelne pozicije u središnjoj banci.

Britansku središnju banku prvi će put u njezinoj 318 godina dugoj povijesti voditi stranac. Odlučeno je da će dosadašnjega guvernera Bank of England (BoE) Mervyjna Kinga zamijeniti Kanađanin Mark Carney. Izbor novog čelnika BoE s jedne strane iznenađuje, no s druge zapravo i ne.

Naime, kao glavni favorit za novi mandat dugo je već slovio viceguverner Paul Tucker, koji je karijeru u toj instituciji gradio više od tri desetljeća. Njegova je pobjeda bila gotovo pa sigurna sve dok nije buknula međunarodna afera oko manipulacija međubankarskom kamatom Libor. Skandal je najviše bure podigao upravo u Velikoj Britaniji nakon što je objavljeno da je tamošnja banka Barclays pristala platiti 290 milijuna funti kazne zbog umiješanosti u "petljanje" kamatama. Uskoro su počele "padati" glave, dvojica čelnika te banke bila su prisiljena dati ostavku, a za Tuckera je sve krenulo nizbrdo kada se u aferi počelo spominjati i njegovo ime. Drugi čovjek središnje banke, za kojeg se dobro znalo da cilja na vodeću poziciju u BoE, morao je objasniti okolnosti telefonskog razgovora s bivšim čelnikom Barclysa iz 2008. kada mu je navodno rekao da banka može smanjiti kamatne stope. Sve je poricao, ali upletenost u aferu očito mu je trajno poljuljala ugled. S

ada je misija da "razdrma" središnju banku pala u ruke guvernera Bank of Canada, od čijeg mandata analitičari očekuju "dašak svježine", ali i tvrde da se njegovim izborom želi signalizirati da je V. Britanija otvorena poslovanju s inozemstvom . I sam je pridonio takvim komentarima riječima da će "ići ondje gdje su izazovi najveći. Carney će poziciju i službeno preuzeti u srpnju kada dosadašnjem guverneru završava mandat. Inače, riječ je o financijašu koji je prije dolaska u Bank of Canada proveo trinaest godina kao investicijski bankar Goldman Sachsu. "On je priznat kao izvanredan bankar svoje generacije, uvjeren sam da će u BoE uvesti snažno vodstvo i inozemno iskustvo koje joj je potrebno kako bi preuzela nove odgovornosti u reguliranju sustava", izjavio je britanski kancelar George Osborne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close