Kamate na studentske kredite kreću se od 5,75 do 6,99%

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2013. u 22:00
Kakve studentske kredite i pod kojim uvjetima trenutno nude banke za iznos od 10.000 eura uz rok otplate od 7 godina

Prosječna cijena studiranja u Hrvatskoj je 15.755 kuna po semestru koji u prosjeku traje 5 mjeseci.

Dok srednjoškolcima ovih dana glavobolje zadaje državna matura i hoće li se uspjeti upisati na željeni fakultet, njihove roditelje muči činjenica koliko sve to stoji.

Zanemarimo li troškove upisnina na fakultete, život jednog studenta je poprilično skup, posebno ako je riječ o odlasku na studij u drugi grad.Prema rezultatima istraživanja Eurostudenta pod nazivom "Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj", koji je lani proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO), prosječna cijena studiranja u Hrvatskoj iznosi 15.755 kuna po semestru koji u prosjeku traje 5 mjeseci.Do razine prosjeka, 32.000 kune godišnje, studira tri petine studenata (59 posto), a upola niže troškove (do 16.000 kuna) ima 23 posto studenata, pokazalo je istraživanje IRO-a. Gledajući prema rasponu troškova, najveći broj njih, odnosno svaki četvrti student, ima godišnje troškove između 16.000 i 24.000 kuna.

Studenti s najnižim troškovima su oni koji ne plaćaju školarinu, imaju nikakve ili vrlo niske troškove smještaja te su im i ostali životni troškovi izuzetno niski – dakle, oni koji žive s roditeljima, a najviše troše studenti stručnih studija koji su i sami roditelji, a žive u vlastitom kućanstvu. Prosječan iznos koji je potreban studentu sa smještajem u domu procjenjuje se na 10.000 kuna po semestru. Prosječan trošak studija u trajanju pet godina za studenta koji živi u podstanarskom stanu sa jednim ili više cimera, dva puta dnevno se hrani u studentskoj menzi iznosi približno 62.500 kuna. Ako tome pribrojimo ostale životne troškve (odjeća, hrana, higijenske potrepštine) iznos premašuje i 100.000 kuna. Usporedbe radi, troškovi studiranja u, primjerice Njemačkoj, premašuju 50.000 eura. Kako je spomenuto, interes za studentskim kreditima raste sukladno razdoblju upisa na fakultete te početkom nove akademske godine. Banke i ove godine nude kredite za financiranje troškova upisa na fakultet te podmirenje troškova života za vrijeme studija, a u tablici su prikazani trenutno važeći uvjeti za iznos od 10.000 eura uz rok otplate od sedam godina.

Banke u većini slučajeva odobravaju kredite ukoliko student ostvaruje status klijenta, što podrazumjeva otvoren tekući, žiro ili neki drugi račun u banci. Primjerice, Hrvatska poštanska banka, najnižu kamatnu stopu odobrava upravo klijentima, korisnicima paketa HPB Diplomac+ koji podrazumjeva tekući i žiro račun, uslugu SMS i internet bankarstva, HPB MasterCard kreditna kartica (revolving) ili VISA na rate bez naplate upisnine i članarine te dopušteno prekoračenje po računu. Isti slučaj vidljiv je i na primjeru OTP banke, gdje se za klijente, korisnike paketa OTP Indeks također odobrava niža kamatna stopa.U pravilu, za iznose do 10.000 eura nisu potrebni dodatni instrumenti osiguranja kao što su jamci, hipoteke ili police osiguranja, no u nekim slučajevima, roditelji ili staratelji moraju biti kreditno sposobni sudužnici ili čak nositelji kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close