Kakve će biti posljedice katastrofalnog lošeg izvješća sa tržišta rada?

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2016. u 14:23
Foto: Thinkstock

Investitori na financijskim tržištima burno su reagirali na ovu vijest i odmah počeli masovno prodavati američki dolar i kupovati druge valute.

U petak su objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u svibnju na američkom tržištu rada. Iako je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9% na 4,7%, novih radnih mjesta otvoreno je neuobičajeno malo – samo 38 tisuća, što je najgori mjesečni podatak još od 2012. godine.

Investitori na financijskim tržištima burno su reagirali na ovu vijest i odmah počeli masovno prodavati američki dolar i kupovati druge valute. Dolar je u toku večeri u odnosu na euro ali i većinu drugih valuta izgubio 2% vrijednosti i još uvijek ima tendenciju slabljenja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsajedan euro vrijedi 1,1352 američkih dolara, što je najviša razina u posljednja tri tjedna.

Katastrofalno loš izvještaj o stanju tržišta rada će sigurno još neko vrijeme biti u fokusu investitora jer bi mogao uzrokovati novu odgodu podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Naime, čelnica američke centralne banke u više navrata je izjavila da ukoliko se gospodarska situacija nastavi popravljati, kao što je bio slučaj posljednjih mjeseci, bilo bi prikladno u toku ljeta nastaviti podizati kamatne stope i stvoriti si prostor za ponovno spuštanje u idućoj recesiji. Ovaj izvještaj značajno smanjuje vjerojatnost takvog scenarija, a budući da su na jesen američki izbori koji će također donijeti određenu neizvjestost po pitanju buduće ekonomske politike SAD-a, neki investitori smatraju da američka centralna banka možda neće podići kamatne stope do iduće godine. Radi toga, sada masovno prebacuju kapital u druge valute za koje smatraju da bi mogle jačati idućih mjeseci.

Cijene dionica su u petak također naglo pale, no u toku dana su se oporavile. Radi neizvjesnosti koju je donijela ova vijest, cijena zlata je naglo skočila, čime je nadoknadila dobar dio izgubljene vrijednosti u tijeku svibnja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa unca zlata vrijedi 1242 dolara.

Analitičari Admiral Marketsa  smatraju da je loš mjesec na tržištu rada iznimka, te da će se u idućim mjesecima stanje značajno popraviti. Radi toga, ne treba očekivati značajnije slabljenje dolara. Vjerojatnost da će američka centralna banka u toku godine nastaviti podizati kamatne stope vrlo je visoka, a hoće li to biti mjesec prije ili kasnije nije toliko bitno. Ostale centralne banke kao što su europska i japanska, ne samo da uopće nemaju u planu podizati kamatne stope, nego bi ih mogle dodatno spustiti. U takvoj situaciji će prije ili kasnije doći do prebacivanja kapitala iz ostalih valuta u dolar, na temelju čega se može očekivati još jedan val jačanja američke valute.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ako imate nezaposlenost 4,7% jasno je da vam nema tko raditi i nemozete stvoriti puno radnih mjesta.
Vise mi to lici na amortizer za moguci brexit.

Stopa nezaposlenosti je nabitan (i uglavnom netocan) statisticki podatak. Dobiva se na nacin da statisticki biro nazove 65000 kucanstava i pita koliko nezaposlenih ima u tom kucanstvu. Ako odgovoris da nema nitko onda te vise nista ne pitaju. Ako odgovoris da ima nastavljaju ti postavljati pitanja.

Slicno je i u Kanadi s tom razlikom da ako te odabere Statistics Canada za uzorak onda te anketar posjecuje 6 mjeseci za redom. Kazes mu s vrata da su svi zaposleni i da rade 40 sati tjedno i on se okrene i ode. Ako mu kazes da ima nezaposlenih onda ga moras pustiti unutra da postavlja pitanja.

Jedino sto je bitno, i sto politicari ne mogu namjestiti, je non-farm payrolls ili ti broj isplacenih placa ex. poljoprivreda. Iz toga tocno vidis kolika je zaposlenost i kakvi su trendovi ekonomske aktivnosti.

Ako imate nezaposlenost 4,7% jasno je da vam nema tko raditi i nemozete stvoriti puno radnih mjesta.
Vise mi to lici na amortizer za moguci brexit.

New Report

Close