Još jedna runda dizanja kamatnih stopa nije više na stolu ECB-a?

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2023. u 06:56
Europska središnja banka u deset navrata podigla je cijenu novca od prošle godine u nastojanju da obuzda inflaciju/Reuters

S inflacijom u eurozoni od 2,4 posto nestrpljivo se čeka sastanak ECB-a idućeg tjedna.

Europska središnja banka može skinuti s dnevnog reda temu daljnjih povećanja kamatnih stopa s obzirom na značajan pad inflacije, rekla je članica uprave ECB-a Isabel Schnabel Reutersu.

Opaske su zaokret u razmišljanju Schnabel, koja se smatra najutjecajnijim glasom u konzervativnom taboru kreatora monetarne politike daju vjetra u leđa očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa idućeg tjedna na sastanku ECB-a.

Nakon deset oštrih rundi monetarnog zatezanja, inflacija u eurozoni pala je na 2,4 posto prošlog mjeseca, s razine iznad 10 posto prošle godine.

142

bazna boda oklada je pada kamatnjaka u idućoj godini

Cilj na vidiku
S najnovijim brojkama s terena ECB-ova ciljana inflacija od dva posto je na vidiku. Stoga, neki pak sumnjanju u nedavna upozorenja iz Frankfurta da bi pred nama moglo biti još dvije godine tvrdoglavog rasta cijena.

Schnabel, koja je prije samo mjesec dana inzistirala na tome da povećanja kamata moraju ostati opcija jer bi “posljednja milja” borbe s inflacijom ujedno mogla biti najteža, istaknula je da je promijenila stav nakon tri neočekivano benigne uzastopne objave o kretanju inflacije.

“Kad se činjenice promijene, ja se predomislim. Što radite, gospodine?” rekao je Schnabel u intervjuu, ponavljajući dosjetku koja se često pripisuje Johnu Maynardu Keynesu. “Posljednja brojka inflacije učinila je daljnje povećanje stope malo vjerojatnim”, naglasila je.

Konzervativni tabor

Schnabel se smatra najutjecajnijim glasom u konzervativnom taboru kreatora monetarne politike u Upravnom vijeću ECB-a.

Nakon njezinih komentara, tržišta se klade na 142 bazna boda smanjenja stope sljedeće godine, u odnosu na 130 baznih bodova dan ranije, a prvi potez očekuje se već u ožujku. Prinosi na obveznice također su pali s njemačkim 10-godišnjim dugom dosegnuvši 2,28 posto, što su najniže razine od lipnja.

Oklade o promjeni politike ECB-a također su ojačale. Schnabel je također upozorila protiv predalekog usmjeravanja kretanja kamatnih stopa s obzirom na brze i neočekivane promjene inflacije.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde, šef francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau i guverner Banke Grčke Yannis Stournaras usmjeravaju očekivanja prema potrebi stabilnih stopa u idućih par ili nekoliko kvartala, čak i dok tržišta očekuju smanjenje stopa u rano proljeće 2024.

Prva među ‘jastrebovima’
“Bili smo iznenađeni mnogo puta u oba smjera. Zato bismo trebali biti oprezni u davanju izjava o nečemu što će se dogoditi za šest mjeseci” rekla je Schnabel.

Ta je Njemica prva među ‘jastrebovima’ politike ECB-a koja je signalizirala promjenu stava. Njezini komentari dolaze nakon što je šef Bundesbanke Joachim Nagel rekao da podaci za studeni nisu promijenili njegovo mišljenje i da je opcija povećanja kamatnih stopa još uvijek na stolu.

“Središnje banke su opreznije i rekla bih da moraju biti opreznije. Nakon više od dvije godine iznad ciljane inflacije, moramo biti oprezni”, rekla je Schnabel.

Reuters piše da se i ranije očekivalo da će ukupni rast cijena brzo pasti tijekom jeseni, no brzi pad temeljne inflacije, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, podržava oprezni optimizam.

“Ovo je prilično izvanredno. Nedavno kretanje inflacije dalo mi je više povjerenja da ćemo se moći vratiti na 2 posto najkasnije do 2025.”, zaključila je Schnabel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close