‘Nismo daleko od odluke o snižavanju kamatnih stopa’

Autor: Domagoj Puljizović , 11. ožujak 2024. u 11:51
Čelnik Federalnih rezervi Jerome Powell/REUTERS

Dvije godine više cijene novca obuzdavaju inflaciju.

Federalne rezerve (Fed) nisu daleko od odluke o snižavanju kamatnih stopa, rekao je predsjednik Vijeća guvernera Feda Jerome Powell, osnaživši tako nade da će središnja američka banka sniziti troškove zaduživanja u nadolazećim mjesecima.

Powell je rekao američkim senatorima prošlog tjedna da je središnja banka na pravom putu po pitanju monetarne politike, ali da čekaju još dokazala da gotovo dvije godine viših kamatnih stopa ipak obuzdaju inflaciju, piše Financial Times.

Dašak optimizma
“Kad steknemo pouzdanje da se inflacija kreće održivo na dva posto, a nismo daleko od toga, bit će prikladno poništiti restrikcije kako ne bismo natjerali gospodarstvo u recesiju”, rekao je predsjednik Feda, referirajući se na službeni inflatorni cilj središnje banke.

0,6

posto procjena je rasta BDP-a eurozone

Powellov komentar unosi optimizam nakon što je Fed mjesecima kamatne stope držao na najvišoj razini u 23 godine, između 5,25 i 5,50 posto. Cijene ‘futures’ ugovora impliciraju da će Fed spustiti kamatne stope za četvrtinu postotnog boda do srpnja, a mnogi se klade da će do tog poteza doći već u lipnju.

Indeks izdataka za osobnu potrošnju, glavno mjerilo inflacije kojim Fed mjeri odmak od ciljanih dva posto, sada iznosi 2,4 posto, nakon što je 2022. godine dosegnuo sedam posto. Predsjednik Feda dao je izjavu u Washingtonu nekoliko sati nakon što je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde signalizirala da bi ECB mogao početi snižavati kamatne stope u lipnju.

Nakon tih opaski dionice i obveznice su porasle. Indeks S&P 500 povećao je vrijednost 1,2 posto, dok su se prinosi na dvogodišnje obveznice, osjetljive na kamatne stope, kretali oko najnižih trotjednih vrijednosti, na 4,52 posto.

Niz snižavanja cijene novca

Analitičari predviđaju da će Federalne rezerve sniziti kamatne stope u drugoj polovici godine tri ili četiri puta.

SAD predvodi rastom
Obveznička tržišta očekuju da će američka središnja banka zadržati stabilne stope na svom sljedećem sastanku 20. ožujka. Tada će detaljno predstaviti i očekivanja Fedovih dužnosnika po pitanju popuštanja kamatnih stopa do kraja ove godine. Analitičari predviđaju da će ih u drugoj polovici godine sniziti tri ili četiri puta.

Američko gospodarstvo u prošlosti je prkosilo je mnogim predviđanjima zbog čega je Fed zauzeo oprezan stav kada je riječ o smanjenju kamata, uvjeren da viši troškovi zaduživanja neće izazvati nagli porast nezaposlenosti.

“Od svih naprednih gospodarstava, imamo najjači rast i najnižu inflaciju”, rekao je Powell pa dodao da Kina, kao najbliži gospodarski suparnik SAD-a u smislu veličine ukupnog bruto domaćeg proizvoda ima “značajnih poteškoća”.

Dužnosnici Europske središnje banke u Frankfurtu prošlog četvrtka također su snizili prognoze rasta, četvrti put zaredom. Procjenjuju da će gospodarstvo eurozone ove godine porasti 0,6 posto, u usporedbi s prethodnom procjenom od 0,8 posto. Mnogi ekonomisti očekuju da će Fed poboljšati svoje projekcije američkog BDP-a na sastanku u ožujku.

Komentirajte prvi

New Report

Close