Jen dosegnuo rekord u tri mjeseca, na vidiku normalizacija politike BoJ-a

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 22:00
Na posljednjem sastanku japanska središnja banka zadržala je kratkoročne kamatne stope na negativnih 0,1 posto/Shutterstock

Japanska valuta ojačala čak 1,9 posto u odnosu na američki dolar.

Vrijednost japanske valute skočila je na najvišu razinu u posljednja tri mjeseca prema dolaru u četvrtak nakon što su komentari guvernera Banke Japana Kazua Uede uvjerili nervozna tržišta da se zemlja približila okončanju svoje ekstremno labave monetarne politike.

Japanska je valuta ojačala čak 1,9 posto u odnosu na dolar na razini od 144,55 jena, najjačoj razini od kraja kolovoza. Prinosi na 10-godišnje japanske državne obveznice porasli su za 0,1 postotni bod na 0,75 posto, najveći jednodnevni skok od srpnja, objavio je Financial Times.

0,75

posto prinosi su na 10-godišnje japanske obveznice

Još veći izazov
Ueda se u četvrtak sastao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom i rekao parlamentu te zemlje da će upravljanje monetarnom politikom “postati još veći izazov od kraja godine do iduće godine”. Komentari su potaknuli nagađanja uoči sastanka BoJ-a o monetarnoj politici 19. prosinca. Na posljednjem sastanku središnja banka je zadržala kratkoročne kamatne stope na negativnih 0,1 posto, održavajući desetljećima dugu labavu monetarnu politiku.

Benjamin Shatil iz JPMorgana rekao je da većina investitora u Tokiju nije smatrala da bi nadolazeći prosinački sastanak bio “živ” sve do Uedinih komentara. “Jedna od najpopularnijih trgovina među makro ulagačima ove godine bila je pozicija za više japanske stope, a nedavni komentari potvrđuju to stajalište”, rekao je Shatil.

Iako Uedini komentari nisu bili otvoreno za podizanje stopa, odjeknuli su financijskim tržištima. “Tržište ima tendenciju da svaki nagovještaj normalizacije shvati kao pokazatelj da smo možda na početku bržeg preokreta u politici. Uhvatit će se za svaku manju naznaku”, rekla je Jane Foley, voditeljica FX strategije u Rabobank.

Ulagači su revidirali svoja predviđanja o vjerojatnom kraju japanske politike negativnih kamatnih stopa nakon Uedinih primjedbi, pomičući ga već na siječanj i prisiljavajući držatelje kratkih pozicija u jenu da umanje svoju izloženost. Uspon jena snažno je gurala činjenica da su špekulanti očekivali pad valute, rekao je strateg ING FX-a Francesco Pesola. Te su spekulacije oslabile valutu iznad granice 151 jena u studenom, dosegnuvši razinu na kojoj se očekivala intervencija središnje banke, piše FT.

Kraj ultra labave politike

Ulagači su revidirali predviđanja o vjerojatnom kraju japanske politike negativnih kamatnih stopa pomičući ga na siječanj.

Preuranjena očekivanja
Jen je već rastao u odnosu na dolar u ranom trgovanju u četvrtak, prije Uedinih komentara, nakon što je primijećeno da zamjenik guvernera BoJ-a Ryozo Himino umanjuje moguću štetu prouzročenu povećanjem kamatnih stopa. Dio analitičara smatra da su komentari Uede i Himina osmišljeni kako bi se globalna tržišta pripremila za postupnu normalizaciju monetarne politike u Japanu sljedeće godine.

Drugi pak, upozoravaju da bi očekivanja povećanja kamata već u prosincu ili siječnju mogla biti preuranjena. “Tržište je možda više naviklo razmišljati o politici iz perspektive drugih središnjih banaka G7, ali ta se logika ne odnosi, i neće, primjenjivati na Banku of Japan”, rekao je Foley. “Tempo normalizacije vjerojatno će još uvijek biti vrlo umjeren i mislim da je to nešto što će se ponovno pokazati 19. prosinca”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close