Jedno od šest društava za upravljanje stavit će ključ u bravu do 2027.

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Nakon teške 2022. sektor pred nizom izazova, od digitalizacije do konsolidacije.

Jedno od šest društava za upravljanje imovinom u svijetu, odnosno njih 16 posto, bit će meta preuzimanja ili će staviti ključ u bravu do 2027. godine, a takva dinamika dvostruko nadmašuje povijesne trendove, pokazuje PwC-ovo globalno istraživanje o upravljanju imovinom za 2023. godinu.

Izvješće daje uvid u sektor koji se bori s nizom izazova; od digitalne transformacije, novih očekivanja ulagača, konsolidacije i približavanja tržišta većem broju individualnih ulagača.

Navodi se da 73 posto društava za upravljanje imovinom razmatra stratešku konsolidaciju s drugih igračima u narednim mjesecima s namjerom da dobiju pristup novim tržišnim segmentima, povećaju tržišni udio ili ublaže rizike.

90

posto društava za upravljanje već koristi ‘big data’, AI i blockchain

Robotizirani savjetnici
Primjetno je snažno okretanje tehnologiji: više od 90 posto društava za upravljanje imovinom već koristi ‘big data’, umjetnu inteligenciju i blockchain kako bi poboljšali povrat na ulaganja. Imovina kojom upravljaju robotizirani savjetnici dosegnut će do 2027. godine 5,9 bilijuna dolara, više nego dvostruko više od 2,5 bilijuna dolara iz 2022.

U okruženju kombinacije tih pritisaka i zahtjeva za ostvarenjem rezultata, sniženja troškova i borbe s konkurencijom, PwC očekuje da će deset najvećih 2027. kontrolirati oko polovinu ukupne imovine otvorenih investicijskih fondova na globalnoj razini, u odnosu na 42,5 posto u 2020. godini.

Lanjska godina bila je “vrlo teška” društvima za upravljanje. Globalna imovina pod upravljanjem pala je na 115,1 bilijun dolara, gotovo deset posto u odnosu na razinu iz 2021. (127,5 bilijuna dolara), što je najveći pad u desetljeću.

PwC-ovo istraživanje navodi da će tijekom idućih godinu do dvije volatilnost tržišta i kretanja kamatnih stopa predstavljati najveće probleme, ulagačima i društvima za upravljanje imovinom. “Međutim, očekuje se da će se imovina pod upravljanjem oporaviti do 2027. kada bi trebala dosegnuti 147,3 bilijuna dolara što predstavlja stopu rasta (CAGR) od 5 posto”, ističe se.

Geopolitički poremećaji
“Sektor upravljanja imovinom preplavljen je egzistencijalnim izazovima u uvjetima društvenih, ekonomskih i geopolitičkih poremećaja. Izbor je jednostavan – prilagoditi se novom kontekstu ili doživjeti neuspjeh.

Društvima koja uspješno koriste tehnologiju kao što su generativna umjetna inteligencija i robotizirani savjetnici, imaju značajan utjecaj na nove i postojeće kupce, diversificiraju svoje procese zapošljavanja i pružaju izvanredna iskustva klijentima, bit će lakše ne samo preživjeti, nego i napredovati”, ističe Olwyn Alexander, globalni voditelj usluga upravljanja imovinom iz PwC-a Irska.

U istraživanju PwC-a sudjelovalo je 250 ispitanika koji su raspolagali širokim spektrom vrijednosti imovine pod upravljanjem. Pritom je više od polovice imalo imovinu veću od 10 milijardi dolara, a obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi činili su više od 60 posto anketiranih.

Komentirajte prvi

New Report

Close