Je li Bakić digao ruke od Varteksa, slijedi li ‘paljba’ po bankarima?

Autor: Suzana Varošanec , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL"n "n

Prodajom potraživanja tek osnovanoj tvrtki Meta nekretnine ‘podigla obrve’.

U poslovnim krugovima, a i kod sindikalaca plijeni najnoviji potez investitora Nenada Bakića! Naime, lišava ga pozicije velikog kreditora Varteksa, jer je Bakić trećoj osobi prodao 42,65 milijuna kuna vrijedno potraživanje. Nastalo je na osnovu danih osobnih pozajmica Varteksu za osnaživanje likvidnosti kompanije. To znači i za isplatu plaća za oko 1000 radnika, ukratko za spašavanje tvrtke u razdoblju prije pandemije. Dužničko-vjerovnički odnosi stoga od presudne važnosti za Varteks, izbijaju ponovo u prvi plan navedenom objavom na Zagrebačkoj burzi, a još više zbog pojedinosti, geneze ovog slučaja pa i najave novih poteza u Bakićevoj objavi na Facebooku.

Tvrtka zagrebačke odvjetnice

Strogo formalno, to znači da prema Varteksu s visokim iznosom tražbine, i po značaju čini se ravnim tražbinama banaka, sad nastupa novi vjerovnik – nova, tek osnovana tvrtka Meta nekretnine. U formi jednostavnog doo-a u lipnju registrirala je kao svoju pretežitu djelatnost iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing), sjedište ima u Zagrebu, a osnivačica i direktorica je Ksenija Čerin, zagrebačka odvjetnica.

Međutim, što je odvuklo i dalje pojedinačno najvećeg dioničara Varteksa, donedavno i predsjednika Nadzornog odbora, te ne tako davno privremenog predsjednika Uprave u smjeru prodaje svog potraživanja te micanja iz fokusa sebe kao velikog kreditora? Izvori bliski Bakiću navode da to ne znači da je digao ruke od kompanije. Više od onog što je objavio trenutačno ne može iznijeti, izričit je i sam Bakić u telefonskom razgovoru. Sudeći po Facebook objavi, očekuje se lavina novih, pa i neugodnih objava na račun banaka, konkretnije HBOR-a i Zabe, vezano za klupski kredit koji je bio predmet PSN-a, a za naplatu banke imaju upisanu prvu hipoteku. Preostali manji iznos kredita po svemu sudeći naplaćuje se kroz monetizaciju non core imovine Varteksa, no Bakić upozorava da su s tim povezani očito tvrdi pregovori. Kako sam navodi, iz javno dostupih informacija je jasno da postoje pregovori vjerovnika, kao i da najavljene ključne transakcije čekaju, te da su, tvrdi, kritične.

Tvrdi pregovori

“Nadam da se će se vjerovnici nešto dogovoriti (jer ja nisam nikad bio problem, uvijek sam se odricao osiguranja, kamata, naplata …) jer kompanijaima potencijala”, poručuje Bakić. Iz svih dosadašnjih objava i iz dostupnih informacija o poslovanju Varteksa, jasno je da su pregovori između banka i drugih Varteksovih vjerovnika vrlo intenzivni. I bez pomaka – zasad. Kakav će biti ishod, tek će se vidjeti, no to će dati i prave odgovore na to zašto je Bakić prodao potraživanje, i to u ovom trenutku. Je li posrijedi značajni financijski iznos o kojem se pregovora vezan uz isplatu za prodano zemljište, ili neka druga značajna likvidnost za Varteks, to je ono što iz objava ne znamo, ali poznavatelji očekuju da će prije ili kasnije to izaći u javnost. Likvidnost koju Bakić spominje, a koja bi trebala doći, najvjerojatnije je u obliku novčanog priljeva koji je trenutno očito u zastoju. I može biti stvar papirologije koju tvrtka mora realizirati, a vezano je uz pregovore s bankama koje imaju upisanu prvu hipoteku. Što ako se ne dogovore i novac ne sjedne Varatekstu?, pita se jedan poznavatelj.

New Report

Close