Iznos kredita građanima u kolovozu najviši od izbijanja korona krize

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2020. u 22:00
Na mjesečnoj razini krediti su uvećani za 196 milijuna kuna/SHUTTERSTOCK

Pozitivne godišnje stope rasta upućuju na oporavak kreditne aktivnosti koji je svakako podržan i padom kamatnih stopa, ocjenjuju analitičari.

Ukupni krediti stanovništvu su prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju kolovoza iznosili 135,2 milijarde kuna, čime su nastavili rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

U odnosu na kraj srpnja kreditiranje stanovništva poraslo je za 0,1 posto ili 196 milijuna kuna, na 135,2 milijarde kuna, što je njihova najviša vrijednost od ožujka ove godine.

Trend godišnjih stopa rasta nastavljen je četvrti mjesec zaredom, pri čemu je rast usporio sa srpanjskih 4,1, na 3,9 posto. Valutna struktura pokazuje preusmjeravanje obveza iz valutnih u kunske.

Tako je udio kunskih kredita u godinu dana narastao za 1 postotni bod, a u kolovozu je iznosio 55,1 posto.

Naime, stanje kunskih kredita nastavilo se povećavati i na mjesečnoj i na godišnjoj razini pri čemu je njihova vrijednost premašila 74 milijarde kuna.

U odnosu na srpanj to je više za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 6,7 posto. „Iako pozitivne godišnje stope rasta upućuju na oporavak kreditne aktivnosti stanovništva koji je svakako podržan i padom kamatnih stopa, prema našim očekivanjima taj bi rast u narednim mjesecima trebao biti umjeren, osobito uzimajući u obzir novonastale okolnosti koje podrazumijevaju odmrzavanje kreditnih obveza, ukidanje moratorija te revizije minusa po tekućim računima.

Dodatno, na kraju godine prestaje i subvencija države za očuvanje zaposlenosti, pa očekujemo povećanje neurednosti u otplati kredita i posljedični rast neprihodujućih kredita“, kažu analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close