Iz američke središnje banke sve više signala o smanjivanju monetarnih poticaja

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2021. u 22:00
Mary Daly, predsjednica Feda /REUTERS

Već krajem ove godine trebali bi započeti razgovori o smanjivanju kupnje obveznica, smatraju u Fedu.

Američka središnja banka Fed mogla bi započeti signalizirati smanjenje pandemijske razine svojih monetarnih poticaja već krajem ove godine imajući u vidu snagu ekonomskog oporavka, izjavila je jedna od Fedovih dužnosnica u razgovoru za Financial Times.

Mary Daly, predsjednica Feda iz San Francisca, uvjerena je da će se snažan oporavak financijskog stanja kućanstava i poslovne aktivnosti poduzeća nastaviti kako se više Amerikanaca bude zapošljavalo, a osobna potrošnja ostane snažna.

Rate zaposlenost

Time se otvara mogućnost za promjenu politike, smatra Daly. “I dalje sam vrlo optimistična oko nastavka oporavka na jesen i nastavka poboljšanja ključnih varijabli koje uzimamo u obzir”, istaknula je Daly. “Za mene to znači da je prikladno započeti razgovarati o smanjivanju razine monetarnog popuštanja koju dajemo gospodarstvu, a početna točka toga je, naravno, program kupnje imovine”, istaknula je Daly.

Kako je dodala, pravo vrijeme za početak rasprave o smanjenju poticaja bio bi kraj ove, odnosno početak iduće godine. Valja naglasiti kako Daly slovi kao članica “umjerenog” krila Fedovih dužnosnika koji zagovaraju strpljivi pristup u povlačenju monetarne podrške gospodarstvu.

120

milijardi dolara iznosi mjesečni program otkupa obveznica

Iz Feda se do sada moglo čuti da će nastaviti kupovati obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno dok se ne postigne “značajan napredak” u dostizanju cilja prosječne stope inflacije od 2 posto te pune zaposlenosti.

Mary Daly smatra da će ti zahtjevi biti ispunjeni najkasnije početkom iduće godine. Njezina izjava uslijedila je nakon što je u srijedu objavljen podatak da se stopa inflacija na godišnjoj razini zadržala na 5,4 posto.

K tome, neki sektori osjetljiviji na pandemijske poremećaje zabilježili su sporiji rast cijena nego prethodnih mjeseci. Snažni pozitivni trendovi zabilježeni su i na tržištu rada. U srpnju je otvoreno novih 943.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti spustila se s lipanjskih 5,9 posto na 5,4 posto.

Zatrpavaju COVID rupu

“Otvara se dovoljno radnih mjesta da možemo reći kako je učinjen napredak prema cilju pune zaposlenosti”, kaže Daly. “Još nismo blizu toga, ali zatrpavamo rupu koju je iskopao COVID”, slikovito je ekonomsko stanje u SAD-u opisala Fedova dužnosnica.

Podsjetimo, u odnosu na veljaču 2020., uoči izbijanja pandemije, još uvijek 6 milijuna Amerikanaca koji su izgubili posao traži novi angažman. Poboljšana ekonomska situacija rasplamsala je žustru debatu među Fedovim dužnosnicima o prikladnom trenutku smanjivanja poticaja.

Tako je u srijedu Esther George, predsjednica Feda iz Kansas Cityja koja će imati pravo glasa u odboru za monetarnu politiku od iduće godine, kazala da je vrijeme za “tranziciju od izvanredne politike monetarnog popuštanja prema neutralnijem pristupu”.

Njezini se stavovi slažu s onima koje iznosi James Bullard, dužnosnik Feda iz St Louisa te čelnik Feda iz Dallasa, Robert Kaplan. Potonji je u razgoovru za CNBC izjavio kako podržava da Fed u rujnu objavi kako smanjivanje poticaja počinje u listopadu.

U tom pravcu javno su istupili i čelnici Feda iz Bostona, Atlante i Richmonda, Eric Rosengren, Raphael Bostic te Thomas Barkin. Oni smatraju da je inflacija već dosegla razine gdje bi trebala biti za početak smanjivanja kupnje obveznica.

Međutim, takav scenarij može ugroziti alarmantno širenje delta soja koronavirusa. No, Mary Daly smatra da će novi val zaraze imati ograničeni ekonomski utjecaj. “Ukupno gledamo, sumnjam da će uspjeti izbaciti iz tračnica ekonomski oporavak”, zaključila je Daly.

Komentirajte prvi

New Report

Close