Svijet novca
Svijet novca

Istražitelji zagrebali po ‘umjetničkoj’ sferi kriptosvijeta

Trgovina NFT artiklima pretvorila se u stampedo lišen bilo kakvih pravila.

Mario Gatara
01. srpanj 2022. u 15:10
Foto: SHUTTERSTOCK

Vjerojatno znate tko je Beeple? Za neupućene, riječ je o “umjetniku novog kova”, pravog imena Mike Winkelmann, čiji je NFT, digitalno djelo pod nazivom “Everydays: The First 5000 Days” Christie’s na aukciji prodao za vrtoglavih 69 milijuna dolara.

U povijesti su samo dvije umjetnine živućih autora (Jeff Koons i David Hockney) prodane za veću svotu, a ova Winkelmannova je u ožujku prošle godine označila početak prave NFT manije.

Teorija urote?

Razmjere te manije teško je opisati, a količine utrošenih kriptovaluta nemoguće pobrojati; svaki pošteni (američki) celebrity koji imalo drži do sebe grozničavo je kupovao skupe NFT kreacije, a oni poduzetniji pokrenuli su i vlastite kolekcije, izdašno profitirajući od uradaka s vlastitim potpisom.

Iza akronima NFT krije se termin “nonfungible token” (iliti “nezamjenjivi žeton”), a za razliku od klasičnih umjetnina, djelo svatko može posjedovati na svom mobitelu ili računalu, ali je samo njegov pravi vlasnik uknjižen na (javno dostupnom) blockchainu.

Za ovu je priču bitna teza koja kruži bespućima interneta (promovira je novinarka Amy Castor), i koja zvuči poput kakve teorije zavjere. Jer za razliku od službene verzije, u kojoj je Winkelmann šokiran rezultatima aukcije, u mračnijoj verziji kupac i prodavatelj – dijele zajednički interes.

Točnije, iza anonimnog kupca (profila pod imenom Metakovan) stoji Vignesh Sundaresan, kripto poduzetnik i osnivač tvrtke Metapurse, kojoj je još u prosincu 2020. godine Beeple prodao kolekciju svojih ranijih djela – iz toga je nastao inicijalni postav svojevrsnog virtualnog muzeja. No što ako je sve bila perfidna namještaljka?

435

milijuna dolara prometa ostvareno u mjesec dana s 10 najpopularnijih kolekcija

Bizarna epizoda daje naslutiti tek dio mogućnosti koje prevarantima nudi NFT segment kripto sfere. Čak i ako se Beeple i Metakovan nisu udružili, a kamoli skovali pakleni plan kako bi izvukli milijune dolara od naivnih špekulanata, takva praksa sigurno nije rijetkost.

Trgovina NFT artiklima, kao uostalom i dobar dio slabo regulirane trgovine kriptovalutama, pretvorila se u stampedo lišen bilo kakvih pravila. Površnim bi promatračima sve moglo zvučati djetinjasto; predmet trgovine su ionako ilustracije majmuna, gorila, pasa, mačaka, kamenja (!) i kojekakvih pikseliziranih kreacija.

A onda opet, prema podacima koje za razdoblje od mjesec dana (od sredine svibnja do sredine travnja) nudi CryptoSlam, prodaja NFT proizvoda iz kolekcije Bored Ape Yacht Club iznosila je – 98 milijuna dolara. I to nakon pada od 70% na mjesečnoj razini, uvjetovanog dramatičnom erozijom kriptovaluta, koja je smanjila vrijednost transakcija, ali i drastično smanjila njihov broj.

Kolekcija je gotovo bezbroj, ali prvih deset, kojima se najviše trgovalo, u tih mjesec dana uknjižilo je ukupno 435 milijuna dolara. Pritom govorimo samo o “preprodaji”: u statistiku ne ulaze podaci vezani uz inicijalnu prodaju, već je riječ isključivo o aktivnosti na sekundarnom tržištu, i to, naravno, samo putem platformi koje prati CryptoSlam (a sigurno ih ima i više).

U lovu na bogati plijen

I dok se hakeri svakodnevno goste i ne rade nikakvu diskriminaciju među žrtvama, a oni sa slabijim tehničkim znanjima pribjegavaju ponešto suptilnijoj taktici i umjetno pumpaju cijene, stvarajući privid rastuće potražnje kako bi privukli lakovjerne kupce.

Budući da nema nikakve regulative, stvar je potpuno legalna. Razne platforme putem koji se obavlja prodaja nemaju nikakvog interesa baviti se tim trivijalnostima; kako na svakoj transakciji obračunavaju naknade, njima je u interesu da se što više trguje. Slična praksa u segmentu trgovine etabliranim financijskim instrumentima poput dionica ili terminskih ugovora naziva se “wash trading” i strogo je zabranjena.

U trenutku kada interes za NFT uratke jenjava, wash trading je jedan od načina maskiranja nepovoljnih trendova na tržištu. Procjenjuje se da ogroman udio NFT transakcija spada u kategoriju wash tradinga.

Među uvriježenom praksom su i promotivne aktivnosti poznatih i slavnih, koji će u zamjenu za dio plijena svojim fanovima rado preporučiti određenu NFT kolekciju. Naravno, bez da svoje financijske interese jasno istaknu, već se predstavljaju kao puki obožavatelji. Recimo, Jimmy Fallon se ne može sjetiti kako je stekao NFT iz Moonbirds kolekcije čija se cijena nedugo nakon entuzijastične promocije doslovno udvostručila.

Zasad se na nišanu regulatora našla tek nekolicina zvučnih imena (poput Kim Kardashian i Floyda Mayweathera), no sudske tužbe, a osobito pravomoćne presude, prava su rijetkost. Pa ipak, nekoliko ključnih događaja daje naslutiti aktivniju ulogu pravosuđa koje je sve dosad u pravilu zaziralo od uplitanja u aktivnosti na virtualnom placu. Najprije je sredinom svibnja sud u Singapuru odlučio blokirati prodaju NFT žetona koji je postao predmetom spora dviju strana, povećavajući pritisak na platforme za trgovinu kojima blokada trgovine nipošto nije u interesu.

A potom je, početkom lipnja, američko ministarstvo pravosuđa podiglo optužnicu, prvu takve vrste, zbog navodnog insider tradinga. Uhićen je Nate Chastain, koji je za OpenSea radio kao svojevrsni kustos, redovito objavljujući selekciju zanimljivih NFT uradaka po svom izboru. Naravno, Chastain bi najprije kupio istaknute NFT-ove, te ih, nakon reklame, prodao po višestruko većoj cijeni.

“NFT je očito noviji instrument, ali kriminal ovakve vrste sigurno nije”, navodi se u izjavi državnog odvjetnika čije optužbe podrazumijevaju maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. I što je još važnije, dobro upućeni izvori tvrde kako je optužba zapravo najava agresivnijeg nastupa pravosudnih organa.

Ovakav razvoj događa sigurno nije zaslužan za hlađenje tržišta koje je bilo evidentno već početkom godine. Ilustracije radi, Sina Estavi je u travnju stavio na online aukciju NFT s prvim tweetom u povijesti, koji je prethodno platio 2,9 milijuna dolara.

Sredinom travnja najbolja je ponuda iznosila 280 dolara, što možda najbolje svjedoči o razmjerima NFT balona. Kojekakvi prevaranti, poznati i nepoznati, u međuvremenu su inkasirali milijune dolara. Krajnje je vrijeme da se tome stane na kraj.

New Report

Close