​Isplati li se kupiti dionicu Facebooka nakon pada od 13%?

Autor: Admiral Markets , 26. ožujak 2018. u 13:09
Foto: Thinkstock / DPA

Razlog pada je skandal s curenjem privatnih podataka više od 50 milijuna korisnika ove društvene mreže.

Vrijednost dionica Facebooka već desetak dana pada bez prestanka, a zadnja cijena CFD-a na dionicu FB u petak navečer na platformama Admiral Marketsa iznosila je 159,99$. To znači da je od sredine ožujka pala pribižno 13%.

Razlog pada je skandal s curenjem privatnih podataka više od 50 milijuna korisnika ove društvene mreže. Britanska tvrtka Cambridge Analytica je prikupljala informacije o ponašanju Facebookovih korisnika pred američke predsjedničke izbore i podatke koristila u marketinškim aktivnostima u sklopu Trumpove kampanje. Cambridge Analytica je pratila što su lajkali, klikali, komentirali odrasli Amerikanci, podatke obradila i kategorizirala, te svakom korisniku plasirala oglas za koji je procijenila da će izazvati najemotivniju reakciju protiv Hillary Clinton ili u korist Donalda Trumpa.

Nakon što se nedavno u medijima počelo pisati o skandalu, Mark Zuckerberg, glavni dioničar i CEO Facebooka, danima je odbijao komentirati slučaj. No zbog sve većeg pritiska javnosti, javno se ispričao te rekao da će rado svjedočiti pred kongresom o cijelom slučaju ukoliko bude potrebno. Naime, još od Trumpovog dolaska na vlast, vodi se istraga o uplitanju Rusije u predizbornu kampanju.

Zbog cijelog skandala nastao je pokret u sklopu kojeg korisnici najpopularnije društvene mreže na svijetu brišu profile. Čak je i Elon Musk obrisao svoj profil i stranicu svoje kompanije. Investitori na burzi se očito boje da će doći do ozbiljnijeg pada korisnika na Facebooku, što može dovesti do pada prihoda i dobiti kompanije. Zbog toga masovno prodaju dionice i ruše im cijenu.

Je li strah opravdan?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da investitori pretjeruju s reakcijom na cijelu spomenutu situaciju. Naime, Facebook trenutno ima više od 2,2 milijarde korisnika i da bi došlo do značajnije štete za poslovanje kompanije, stotine milijuna korisnika bi morali prestati koristiti ovu mrežu, a to nije realno za očekivati. Kada je u pitanju pad cijene dionice, vjerojatno se radi o tipičnoj pretjeranoj reakciji kakve se često na burzi događaju. Nakon takvih neplaniranih padova, cijena se najčešće relativno brzo oporavi i dalje kreće u skladu s općim sentimentom na burzi.

Dionica Applea za vrijeme skandala s utajom poreza

Europska komisija je 2016. godine zaključila da je pružanje velikih poreznih olakšica Appleu od strane Irske protivno EU zakonodavstvu te prisilila američku kompaniju da u irski proračun uplati dodatnih 13 milijardi eura. Za vrijeme diskusije o toj odluci, cijena dionice Apple pala je približno 10%. No, iako se radi o ogromnom iznosu, Apple je nastavio s iznimno profitabilnim poslovanjem na temelju čega je dionica nastavila rasti. Danas se cijena dionice Applea nalazi približno 60% iznad razine na kojoj je bila za vrijeme skandala, što znači da je ulaganje u tu dionicu za vrijeme pada bila iznimno unosna odluka.

Dionica Volswagena za vrijeme skandala s ispušnim plinovima

Nakon što je 2015. otkriveno da je VolksWagen manipulirao softverom za praćenje i kontrolu ispušnih plinova, cijena dionice je pala s 160 eura po komadu na 96 eura (pad od 40%). Iako je kompanija morala platiti kazne u vrijednoti nekoliko milijardi dolara, to nije značajnije ugrozilo poslovanje kompanije. Danas se cijena dionice nalazi na 156 eura.

Dionica British Petroleuma za vrijeme naftne havarije u Meksičkom zaljevu

Nakon eksplozije na naftnoj platformi u vlasništvu BP-a i jedne od najvećih ekoloških katastrofa u posljednim desetljećima koja se dogodila 2010. godine, cijena dionice naftne kompanije je pala čak 55% (s 657$ na 296$ po komadu). Kompanija je morala platiti kaznu od 20,8 milijadi dolara, no nije zbog toga propala. Već iduće godine cijena je dosegnula 500$ i nastavila se kretati u skladu s općom siutacijom na naftnom tržištu.

Svi navedeni slučajevi ukazuju na to da strategija ulaganja u financijske instrumente kojima cijena pretjerano padne zbog neplaniranih problema u poslovanju, može biti iznimno profitabilna. 
Ako se ne radi o velikim problemima koji mogu dovesti do bankrota kompanije, često dođe do relativno brzog oporavka cijene, koje investitori na financijskim tržištima koriste za povećanje potencijalnog prinosa pri ulaganju.

Komentirajte prvi

New Report

Close