Irska će morati više oporezivati kapital

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2022. u 22:00
Ministar financija Paschal Donohue/Reuters

Treba proširiti poreznu osnovicu i prebaciti težište s rada na kapital, bogatstvo i potrošnju, zaključak je vladine porezne komisije.

Irska će s vremenom morati podići razinu oporezivanja i pomaknuti težište poreza na kapital i potrošnju kako bi namaknula novac za javne usluge, pokazalo je izvješće stručne skupine.

Treba proširiti poreznu osnovicu i prebaciti težište s rada na kapital, bogatstvo i potrošnju, zaključak je vladine porezne komisije.

Prihod od poreza na zemlju, nekretnine, nasljedstvo i zaradu od prodaje dionica, obveznica i slične imovine mora biti značajno povećan, dodaje komisija. Potrebni će biti i novi porezi, poput naknada za korištenje cesta, jer se prihod od poreza na fosilna goriva smanjuje, napominju.

“S obzirom na demografski profil Irske, razinu javnog duga i brojne druge fiskalne rizike, ukupan iznos poreznih prihoda, potrebnih za financiranje javnih usluga, nužno će porasti u godinama koje dolaze”, stoji u izvješću Porezne komisije, objavljenom u srijedu.

Rizici uključuju i “znatnu neizvjesnost” u pitanju oporezivanja korporativne dobiti čiji su glavni izvor velike multinacionalne tvrtke i javna sredstva potrebna za klimatske promjene.

Predsjednica komisije, profesorica na London School of Economics Niamh Moloney, rekla je da su svjesni ekonomskih izazova s kojima se kućanstva suočavaju zbog visoke inflacije. Mnoge preporuke mogle bi u kratkom roku predstavljati izazov, priznala je Moloney.

Ministar financija Paschal Donohoe rekao je da izvješće otvara ozbiljna pitanja o reformi sustava oporezivanja i socijalne skrbi “u dugoročnoj perspektivi”.

Vlada je obećala smanjiti poreze u proračunu za iduću godinu, koji će biti objavljen 27. rujna, kako bi pomogla potrošačima i tvrtkama s poskupljenjem energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close