Investitori čekaju odgovore od ECB-a

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2019. u 22:00
Mario Draghi, čelnik ECB-a/Foto: Reuters

Sjednica u središtu zanimanja.

Europska središnja banka (ECB) opet je u središtu zanimanja jer investitori zabrinuti daljnjim slabljenjem europskog gospodarstva iščekuju koje će poruke poslati monetarna vlast.

Analitičari ne očekuju bitne novosti od sutrašnje redovne sjednice nakon što je prošloga mjeseca ECB objavio zaustavljanje planova o normalizaciji kamatnih stopa.

Međutim, prema navodima Reutersa, analitičare zanima nekoliko stvari na koje bi ECB čim prije trebao dati odgovor. Prvo je pitanje što središnja banka eurozone namjerava učiniti kako bi umanjila negativni utjecaj niskih kamatnih stopa na banke.

"Ne očekujemo ništa službeno u ECB-ovu priopćenju, ali će predsjedniku Mariju Draghiju biti teško izbjeći odgovor na to pitanje", smatra James Rossiter, analitičar u TD Securities. Nadalje, tržište zanimaju i detalji oko treće runde jeftinih zajmova bankama, poznatijih pod skraćenicom TLTRO.

Ključna su pitanja visina kamata koje će banke morati plaćati te gdje novac može biti plasiran. Analitičare zanima i je li ECB optimističan u vezi ekonomskih prognoza za eurozonu nakon što su tržište prošloga tjedna potresli neočekivano slabi podaci o njemačkoj industrijskoj proizvodnji.

Na kraju, ne treba zanemariti ni pitanje je li ECB spreman za izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Iako je Draghi nedavno kazao da je središnja banka spremna za takav scenarij, dodao je i kako financijsko tržište nije u potpunosti uračunalo takav ishod. 

Komentirajte prvi

New Report

Close