Intesi uskoro 1,1 milijarda kuna dividende PBZ-a

Autor: Jadranka Dozan , 28. ožujak 2022. u 22:00
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a/PD

U pozivu za travanjsku skupštinu ističe se i da na dan donošenja predložene odluke zadržana dobit PBZ-a iznosi 10,7 milijardi kuna.

Drugu godinu zaredom Privredna banka Zagreb u isplatu dividende usmjerit će praktično cijelu dobit prethodne godine.

Iz banke su za 25. travnja najavili održavanje glavne skupštine za koju je predloženo da se dioničarima isplati 1,11 milijardi kuna ili 59,40 kuna po dionici. Iznos namijenjen za dividende predstavlja 99,99 posto iskazane neto dobiti u 2021. godini.

U pozivu za travanjsku skupštinu ističe se i da na dan donošenja predložene odluke zadržana dobit PBZ-a iznosi 10,7 milijardi kuna. Predložena dividenda de facto će u cijelosti završiti u Intesa Sanpaolo grupi.

Banka je, naime, na izvanrednoj skupštini u veljači potvrdila odluku o postupku istiskivanja preostalih manjinskih dioničara, ali još se čeka njegov upis u sudski registar.

Prema skupštinskom pozivu, predmetom squeeze outa bilo je tek 0,91 posto dionica u vlasništvu manjinskih dioničara

Banka je i prošle godine išla na isplatu gotovo cjelokupne dobiti. Nedugo nakon što je Hrvatka narodna banka skinula zabranu isplate dividendi, uvedenu početkom pandemije u okviru Covid-mjera iz nadležnosti središnje banke, banka je sazvala skupštinu na kojoj je dioničarima isplaćeno nepunih 817 milijuna kuna (43,53 kune po dionici), što je također bilo neznatno manje od neto dobiti prethodne godine.

Za razliku od druge po veličini banke u Hrvatskoj, vodeća zzagrebačka banka ove godine nakon dvije godine pauze također isplaćuje dividendu, a za skupštinu predloženih 6,27 kuna po dionici znači da i njeni vlasnici isplaćuju svih dvije milijarde kuna iskazane neto dobiti za 2021. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close