Internet bankarstvo sve popularnije

Autor: Teuta Franjković , 08. prosinac 2005. u 06:00

Osim kontrole nad vlastitim računima i troškovima, korisnike najviše privlače moguće uštede na transakcijama

Nedavno GFK istraživanje pokazalo je kako je broj Hrvata koji se koriste Internetom u porastu, a sada se nalazi na razini iznad 35 posto. Zanimljiv je podatak da se više od 20 posto građana koristi Internetom kako bi platili svoje račune, provjerili stanje na tekućem računu ili izvršili novčanu transakciju. Jedna od najznačajnijih prednosti korištenja internetskog bankarstva jesu kvaliteta, ali i brzina provođenja platnog prometa, racionalno korištenje vremena i ubrzavanje dostave naloga za plaćanje, brzo izvješćivanje o obavljenim transakcijama, mogućnost on-line upita o stanju i prometima po računu i drugo. Internet, e-bankarstvo i mobilno bankarstvo doveli su do toga da je banka izišla iz svojih prostorija i na taj se način približila korisniku koji je prvi put osjetio kontrolu nad vlastitim računima. Sama komunikacija između banke i njezinih klijenata u ovim uslugama obavlja se Internetom, a promijenjen je i način potvrđivanja autentičnosti. Vlastoručni potpis u elektroničkom poslovanju zamjenjuje se elektroničkim potpisom, odnosno skupom podataka u elektroničkom obliku koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima u elektroničkom obliku i koji služe za identifikaciju potpisnika i vjerodostojnost potpisanoga elektroničkog dokumenta.

Rast korisnika
PBZ uvela je tako bankarsku uslugu PBZ365@NET za čije je korištenje potrebno biti vlasnik ili opunomoćenik tekućeg ili žiroračuna u Privrednoj banci Zagreb s urednim poslovanjem, te popuniti pristupnicu koja se predaje u matičnu poslovnicu u kojoj je otvoren račun. Zagrebačka banka pokrenula je uslugu E-ZABA koja također omogućava vođenje računa i obavljanje bezgotovinskog kunskog i deviznog platnog prometa putem Interneta. Usluga E-ZABA internetskog bankarstva omogućuje trenutno izvršenje naloga u korist računa primatelja unutar banke te ostala obavljanja domaćeg i deviznog platnog prometa. Sa 215.000 korisnika internetskog bankarstva, više od 160.000 korisnika telefonskog bankarstva, 240.000 korisnika SMS usluge te najveću mrežu od 550 bankomata, E-ZABA danas predstavlja vodeću financijsku instituciju na području direktnog bankarstva. Hypo Alpe-Adria-Bank ima uslugu HYPOnet internetskog bankarstva namijenjenu svim pravnim subjektima koji imaju otvoren kunski i/ili devizni račun u toj banci za obavljanje domaćeg i deviznog platnog prometa. Prema posljednjim podacima iz Hypo-Alpe-Adria banke, HYPOnet uslugom internetskog bankarstva služi se više od 10.000 korisnika. Za sljedeću godinu planira se koncentracija na uvođenje novih funkcionalnosti u okviru postojećih usluga i općenito poboljšanje postojećih usluga radi njihova daljnjeg prilagođavanja zahtjevima korisnika. RBA kontinuirano ostvaruje porast broja korisnika internetskog bankarstva, a prema posljednjim podacima, ukupno je zabilježeno nešto više od 45 tisuća korisnika, od čega se gotovo 30.000 odnosi na stanovništvo, a ostatak na pravne osobe. U 2006. godini RBA planira proširenje usluge internetskog bankarstva novim produktima i uslugama, što je prvenstveno ciljano na pravne osobe koje sve više koriste internetsko bankarstvo kao primaran način komunikacije s bankom. Erste NetBanking usluga internetskog bankarstva Erste banke zabilježila je samo od početka godine do sredine rujna porast broja korisnika navedene usluge za 36 posto na gotovo 27.000 korisnika, koji su prepoznali prednosti navedene usluge.
U Erste banci i dalje očekuju porast broja korisnika navedene usluge internetskog bankarstva, a i interes klijenata za mBanking, mobilno bankarstvo – jedinu uslugu te vrste u Hrvatskoj koja će početkom prosinca biti dostupna svim klijentima. Ovisno o broju zadanih naloga, svaka fizička, odnosno pravna osoba značajno štedi koristeći uslugu internetskog bankarstva Erste NetBanking u odnosu na obavljanje transakcija putem šaltera. Volksbanka uskoro izlazi s novom verzijom internetskog bankarstva koja će omogućiti više razlišitih pregleda, naloga kao i pohranjivanja predložaka, a paralelno će izdavanjem čip kartice po tekućim računima omogućiti građanima identifikaciju i odobravanje plaćanja.

Moguće uštede
Za plaćanja drugima članicama grupe pojedine banke uglavnom ne zaračunavaju naknade, bez obzira na način plaćanja. Jednako tako, naknada se ne zaračunava ni za plaćanja u humanitarne svrhe. Pristupnine banke naplaćuju u rasponu od nula do 45 kuna, a mjesečne članarine kreću se u rasponu od nula do 20 kuna. U PBZ-u mjesečna naknada stoji osam kuna, a upisnina 45 kuna. Usluge internetskog bankarstva jeftinije su i do četiri puta od šalterskih. Usluga internetskog bankarstva E-Zaba za građane ugovara se bez naplate pristupnine, a mjesečna naknada stoji deset kuna. Za prijenose na račun poduzeća s računom unutar banke klijent plaća 0,50 kuna, a prijenos na račune drugih banaka stoji kunu po nalogu. Za pravne je osobe trošak pristupnine servisu internetskog bankarstva besplatan u Erste NetBankingu, servisu Volks@bank i E-Zabi, dok se mjesečne naknade za te servise kreću u rasponu od nula da 30 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close