Interkapital povećava promet dionica Krke i Triglava

Autor: Tomislav Pili , 31. siječanj 2019. u 22:01
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Hrvatska brokerska kuća održavatelj slovenskog tržišta kapitala.

Nakon 10 godina slovensko tržište kapitala dobilo je opet održavatelja tržišta, hrvatsku brokersku kuću Interkapital vrijednosni papiri. U četvrtak je na Ljubljanskoj burzi održano potpisivanje ugovora o održavatelju tržišta koji je ispred Interkapitala potpisali članovi Uprave Intertkapitala Matko Maravić i Danijel Delač s predsjednikom Uprave Krke Jožetom Colaričem i prvim čovjekom osiguravajuće kuće Zavarovalnica Triglav Andrejom Slaparom. Prema ugovoru, uslugu održanja tržišta za dionice ove dvije kompanije Interkapital će započeti pružati od danas.

Kako je u uvodnom dijelu izjavio predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec, održavatelji tržišta bili su prisutni na slovenskom tržištu do 2009. godine.

“Uspostava usluge održanja likvidnosti za kompanije iz Prve kotacije, Krku i Zavarovalnicu Triglav, vrlo je važna za tržište kapitala i ulagače te se nadamo da će ih slijediti i druge uvrštene kompanije i da ćemo ove godine potpisati nove ugovore”, istaknuo je Ipavec. Na taj će način, dodao je Ipavec, slovensko tržište dosegnuti razinu likvidnosti koju Ljubljanska burza želi što će dodatno ohrabriti investitore na trgovanje.

Najbolji uvjeti

Čelnik Krke Jože Colarič je naglasio kako Krka polaže mnogo pažnje odnosima s investitorima i trudi se uspostaviti takve uvjete trgovanja s dionicama koje dioničarima omogućavaju najbolje uvjete kupnje i prodaje.

 

10godina

na slovenskom tržištu kapitala nije bilo te usluge

“Vjerujemo da će usluga održanja tržišta doprinijeti većoj likvidnosti naših dionica“, istaknuo je Colarič. Povećanju likvidnosti nadaju se i u Triglavu, dodao je Andrej Slapar. A koliko usluga održanja tržišta podiže likvidnost i donosi ostale benefite pokazao je u prezentaciji Danijel Delač na temelju iskustva sa Zagrebačke burze.

Interkapital trenutačno uz Zagrebačku banku radi održanje tržišta za nekoliko domaćih kompanija. To su povlaštena i redovna dionica Adrisa, zatim AD Plastik, Atlantic, Hrvatski telekom, Končar, Podravka i Valamar Riviera. Podsjetimo, održavatelj tržišta nastupa kao kupac i prodavatelj dionice za koju radi tu uslugu čime se stvara dodatna likvidnost.

Značajne prednosti

Nekoliko je prednosti koje donosi održanje tržišta, istaknuo je Delač. Uz već spomenuto povećanje likvidnosti, to je i smanjenje volatilnosti cijene te smanjenje „spreada“, odnosno razlike između najviše tražene i najmanje ponuđene cijene dionice. Dosadašnja iskustva sa Zagrebačke burze pokazuju kako se spread dionica koje imaju održavatelja tržišta smanjuje za 20 posto dok volatilnost pada za 40 posto. Delač je naglasio kako pet posto redovnog dioničkog prometa na hrvatskom tržištu kapitala dolazi od održavatelja tržišta.

K tome, održanje tržišta pozitivno utječe na poboljšanje korporativnog upravljanje, a za izdavatelja nema nikakvog tržišnog rizika, dodao je Delač. Inače, Interkapital u svojim analizama pokriva sve slovenske “blue chipove”. Delač je na kraju kazao kako se nada da će i ostali slovenski izdavatelji iz prve kotacije prepoznati koristi ove usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close