Inozemni dug zbog HNB-a veći za 17 posto

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 21:59
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Isključi li se središnja banka, bruto inozemni dug primjetno se smanjio u odnosu na prosinac 2022.

Prema zadnjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), bruto inozemni dug iznosio je na kraju travnja 58 milijardi eura, što je za 7,1 milijardu ili 14 posto više nego godinu dana ranije, takav porast poglavito je rezultat rasta duga središnje banke. Ukupno je od početka ove godine bruto inozemni dug porastao 8,5 milijardi eura ili 17,1 posto.

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), snažan rast inozemnog duga na godišnjoj razini i u odnosu na kraj godine rezultat je poglavito rasta duga središnje banke zbog primjena pravila o knjiženju gotovine eura u bilanci nacionalnih središnjih banaka Eurosustava. Od siječnja 2023. i pristupanja Hrvatske europodručju, inozemne obveze sektora središnje banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Europske središnje banke, a koje nisu puštene u optjecaj – gotovo 10 milijardi eura. Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primjene navedenih pravila na inozemnu poziciju HNB-a je u stvari neutralan.

Isključi li se središnja banka, bruto inozemni dug primjetno se smanjio u odnosu na prosinac 2022. Bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od gotovo 30 posto u ukupnom inozemnom dugu dugu, iznosio je 17,3 milijarde eura te je bio za 1,4 milijarde ili 7,5 posto manji nego početkom godine, navode iz RBA. Istovremeno je bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka iznosio 4,3 milijardi eura, čime je u odnosu na kraj 2022. smanjen za 924 mililijuna eura odnosno 17,7 posto.

Prema revidiranim podacima bruto inozemnog duga, u relativnom izrazu, promatrani pokazatelj zaduženosti bio je na kraju prvog tromjesečja na razini od 84,1 posto BDP-a ili 10,1 postotnih bodova viši u odnosu na kraj 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close