Inflacija usporila u studenom, u Hrvatskoj dvostruko brži rast cijena od eurozone

Autor: Ana Blašković , 20. prosinac 2023. u 21:00
Najnižu inflaciju imale su prošlog mjeseca Danska i Italija, 0,3 i 0,6 posto/Shutterstock

Stopa inflacije u studenom je prikočila na 2,4 posto u zemljama eura.

Stopa inflacije u Europskoj uniji, eurozoni i u Hrvatskoj smanjena je u studenom na godišnjoj razini, a u Belgiji je zabilježena čak i deflacija, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama članicama, spustila se u studenom na 3,1 posto, s listopadskih 3,6 posto, objavio je europski statistički ured. U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena HICP-om usporila na 5,5 posto u studenom.

Pad cijena u Belgiji
U eurozoni inflacija je u studenom iznosila 2,4 posto, usporivši u odnosu na 2,9 posto u listopadu, u skladu s procjenom objavljenom krajem studenog. Usporedbe radi, u studenome prošle godine u EU je dosezala 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju tablice.

0,8

posto pale su cijene na godišnjoj razini u Belgiji

Među članicama eurozone samo u Belgiji su u studenom cijene pale na godišnjoj razini, za 0,8 posto, navodi se u izvješću Eurostata. Istodobno, najnižu stopu rasta potrošačkih cijena u studenom u odnosu na isti mjesec lani imale su Danska i Italija, od 0,3 odnosno 0,6 posto.

Najvišu, pak, godišnju stopu inflacije imala je Češka, od osam posto. Slijedi Mađarska, sa 7,7 posto te Slovačka i Rumunjska, s godišnjim stopama inflacije od 6,9 posto. Blizu je i Poljska, sa stopom inflacije od 6,3 posto.

Među zemljama s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, mjerenim HICP-om, zadržala se i Hrvatska, s godišnjom stopom inflacije od 5,5 posto, nakon listopadske u visini 6,7 posto, u skladu s podacima koje je Eurostat već objavio krajem studenog. Najbliža Hrvatskoj je Bugarska, s istom godišnjom stopom inflacije, pokazuju tablice Eurostata. U studenome prošle godine, usporedbe radi, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj dosezala je 13 posto.

Češka s najvećom inflacijom

Najvišu inflaciju imala je Češka, osam posto, slijedi Mađarska sa 7,7 posto te Slovačka i Rumunjska, sa 6,9 posto.

Mjesečni pad cijena
U studenom su na mjesečnoj razini u Uniji potrošačke cijene pale za 0,4 posto, a u eurozoni za 0,6 posto. Procjena Eurostata s kraja studenog pokazivala je pad cijena u eurozoni u odnosu na listopad za 0,5 posto. Najveći pad cijena zabilježila je Malta, od 2,9 posto. Slijede Cipar i Nizozemska, s padom po stopi od po 1,5 posto.

U Hrvatskoj su u studenom potrošačke cijene smanjene za 0,4 posto u odnosu na listopad, u skladu s već objavljenom procjenom krajem studenog. Istu stopu pada cijena na mjesečnoj razini imale su Litva i Danska, pokazuje najnovije izvješće. U Češkoj, Mađarskoj i Estoniji cijene su se pak zadržale na listopadskim razinama.

Najveći rast cijena u Uniji imala je Poljska, za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju tablice. Na prošlotjednom sastanku Europska središnja banka ostavila je kamatne stope nepromijenjenima na razinu od četiri posto, ali i signalizirala da je preuranjeno popuštati oprez unatoč usporavanju cjenovnih pritisaka. ECB prognozira da će indeks potrošačkih cijena usporiti na ciljanih dva posto unutar tri godine, do 2025.

Komentirajte prvi

New Report

Close