Inflacija u SAD-u porasla na 3,4 posto, hoće li Fed rezati kamate?

Autor: Ana Blašković , 12. siječanj 2024. u 12:02
Čelnik Federalnih rezervi Jerome Powell/REUTERS

Na mjesečnoj razini indeks potrošačkih cijena veći 0,3 posto.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama iznenadila je tržišta dosegnuvši 3,4 posto na godišnjoj razini što bi moglo odgoditi očekivani zaokret monetarne politike i početak smanjivanja referentnih kamatnih stopa.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,3 posto prošlog mjeseca nakon što je u studenom porastao za 0,1 posto, objavio je u četvrtak Zavod za radnu statistiku Ministarstva rada. Pritom su najamnine odgovorni su za više od polovice povećanja inflacije.

Inflacija je SAD-u u studenom iznosila 3,1 posto. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će inflacija porasti na 0,2 posto na mjesečnoj razini, i 3,2 posto na godišnjoj osnovi.

Otpuštanja i dalje niska

Snaga tržišta rada popušta, ali tek postupno jer su otpuštanja i dalje niska u usporedbi s povijesnim prosjecima.

Odolijeva tržište rada
Nakon vrhunca od 9,1 posto u lipnju 2022. godine, godišnja stopa inflacije usporila je 3 posto u lipnju prošle godine. Međutim, daljnju putanju prema ciljanih dva posto ograničavaju kontinuirano visoke stanarine, a trajni rizici proizlaze iz snažnog tržišta rada. Prije desetak dana američko gospodarstvo kreiralo je 216.000 radnih mjesta u studenom, pri čemu je zabilježen godišnji rast plaća.

Bez volatilnih cijena hrane i energije, temeljna inflacija porasla je 0,3 posto prošlog mjeseca nakon prethodnog povećanja od 0,3 posto posto u studenom. Na godišnjoj razini temeljna inflacija porasla je 3,9 posto u prosincu, nakon što je u studenom porasla 4,0 posto.

Premda su potrošačke cijene i dalje visoke, mjere Federalnih rezervi za spuštanje inflacije prema ciljanoj dale su rezultate tijekom većeg dijela 2023.. Indeks cijena osobne potrošnje (PCE) zabilježio svoj prvi mjesečni pad u više od tri i pol godine ovog studenog. Najamnine, koje čine veći udio u izračunu inflacije, nose manji ponder u PCE indeksu cijena koji će biti objavljen krajem ovog mjeseca.

S najnovijom objavom prolaznog vremena u borbi protiv inflacije, oklade na financijskim tržištima davale su oko 69 posto šanse da Fed smanji kamatne stope na sastanku zakazanom za 19. ožujka, pokazuju podaci FedWatch CME Groupa.

Fed je povećao referentnu stopu za 525 baznih bodova na aktualni raspon od 5,25 do 5,50 posto od ožujka 2022. godine. Budući da robusno tržište rada održava visok rast plaća, dio ekonomista očekuje smanjenje stopa u svibnju ili lipnju. Snaga tržišta rada popušta, ali samo postupno jer su otpuštanja i dalje niska u usporedbi s povijesnim prosjecima.

U odvojenom izvješću u četvrtak, Ministarstvo rada navodi da su početni zahtjevi za naknadu za nezaposlene pali za 1000 na sezonski prilagođenih 202.000 u tjednu do 6. siječnja. Ekonomisti su predviđali 210.000 zahtjeva za naknade.

Tvrtke gomilaju radnike
Podaci o naknadama za nezaposlene imaju tendenciju biti promjenjivi na početku godine, primjećuje Reuters. Zahtjevi su i dalje na donjoj granici raspona koji se u prošloj godini kretao od 194.000 do 265.000. To se objašnjava činjenicom da poslodavci gomilaju radnike nakon što su se nakon pandemija Covida 19 bili u situaciji da nisu mogli pronaći zaposlene, što za posljedicu ima pojačanu ekonomsku aktivnost i manji rizik od recesije.

Broj ljudi koji primaju beneficije nakon prvog tjedna pomoći, što je zamjena za pronalazak zaposlenja, pao je za 34.000 na 1,834 milijuna tijekom tjedna koji je završio 30. prosinca, pokazalo je izvješće o naknadama.

Trajni zahtjevi za naknadama za nezaposlene uglavnom su u porastu od sredine rujna, a trend se pripisuje poteškoćama u prilagodbi podataka sezonskim fluktuacijama nakon neviđenog porasta prijava na početku pandemije. Ekonomisti očekuju da će problemi u statističkom praćenju izgladiti kada vlada ove godine revidira podatke, zaključuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close