Inflacija u Poljskoj 10 posto, a središnja banka reže kamate?

Autor: Ana Blašković , 05. rujan 2023. u 22:00
Čelnik vladajućeg PiS-a Jarosław Kaczynski blizak je još od 1990-ih s guvernerom Adamom Glapinskim/REUTERS

Kritičari tvrde da centralna banka pomaže vladajućima dobiti izbore u listopadu.

Poljska središnja banka mogla bi smanjiti kamatne stope unatoč dvoznamenkastoj inflaciji što izaziva zabrinutost da monetarnom politikom uoči izbora u listopadu dirigira izvršna vlast.

Financial Times piše da ekonomisti očekuju da će Vijeće za monetarnu politiku Nacionalne banke Poljske već ovog tjedna da zeleno svjetlo za smanjenje referentne stopu s aktualnih 6,75 posto.

Varšava je bila među prvim središnjim bankama koje su podigle kamatne stope u jesen 2021. i trebala bi predvoditi njihovim smanjenjem, no inflacija je i dalje daleko iznad prosjeka EU-a. Dok središnja banka cilja inflaciju od 2,5 posto, cijene su porasle 10,1 posto u godini do kolovoza.

6,75

posto aktualna je referentna kamatna stopa

Blizak odnos s politikom
Kritičari tvrde da blizak odnos između guvernera Adama Glapińskog i vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) iskrivljuje monetarnu politiku pri čemu je u fokusu nastojanje PiS-a da pobijedi u listopadu.

“Glapiński želi dati znak stanovništvu da je sve pod kontrolom, a nije. Trebali bismo nastaviti s opreznim i konzervativnim pristupom nespuštanja kamatnih stopa”, rekao je Paweł Wojciechowski, bivši ministar financija koji predsjeda Institutom za javne financije, think-tankom iz Varšave.

Jakub Borowski, poljski glavni ekonomist u Crédit Agricoleu, rekao je da nedavna retorika Glapińskog znači da je predizborno smanjenje stope sada “vrlo vjerojatno”, iako “nije opravdano”. “Njegove izjave sugerirale su da postoje i drugi vrhovni ciljevi monetarne politike osim niske i stabilne inflacije”, dodao je.

Poljska inflacija strmo je pala posljednjih mjeseci, ali ekonomisti su zabrinuti zbog visokih pritisaka temeljne inflacije. Guverner Glapiński u srpnju je signalizirao da bi se inflatorna razina od 10 posto mogla koristiti kao novi prag za ponovno smanjenje stopa.

Novi prag za niže kamate

Guverner Glapiński u srpnju je signalizirao da bi se inflatorna razina od 10 posto mogla koristiti kao novi prag za ponovno smanjenje stopa.

“Ako inflacija u rujnu bude jednoznamenkasta, a prognoze pokazuju pad inflacije u narednim kvartalima i godinama, moguće je smanjenje kamatnih stopa u rujnu”, rekao je. Poljski zakon zahtijeva da stope utvrđuje predsjednik središnje banke zajedno s devet članova monetarnog vijeća čija imenovanja dijele poljski predsjednik i dva doma parlamenta.

S PiS-om na vlasti od 2015. i duboko polariziranom poljskom politikom, Vijeće je čvrsto podijeljeno u dva tabora. Oporba, predvođena s bivšim premijerom Donaldom Tuskom, kontrolira samo gornji dom, Senat.

Lakmus test
Lakmus test pokreće li politika monetarnu politiku bit će hoće li naklonost smanjenju kamata “ispariti donesu li izbore promjenu u vladi”, rekao je ekonomist u poljskom Santanderu Piotr Bielski.

Guverner Glapiński ima potporu većine članova vijeća. Njegov osobni odnos s čelnikom PiS-a Jarosławom Kaczyńskim datira iz 1990-ih. Adam Bodnar, bivši ombudsman koji je sada oporbeni kandidat na parlamentarnim izborima u listopadu, ustvrdio je da je Glapiński “nešto poput odanog sluge” čelniku PiS-a.

Kaczyńskijev brat blizanac, Lech, nominirao je Glapińskog u monetarno vijeće dok je bio predsjednik 2010., neposredno prije nego je poginuo u avionskoj nesreći. Glapiński je postao guverner središnje banke 2016. ubrzo nakon povratka PiS-a na vlast, a ponovno je imenovan na drugi mandat 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close