Inflacija u Njemačkoj u ožujku usporila na 2,2%

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2024. u 18:00
U Njemačkoj je hrana pojeftinila prvi puta od početka 2015./Shutterstock

Usluge su ponovno poskupjele, za 3,7 posto, nešto snažnije nego u veljači.

Inflacija u Njemačkoj usporila je i u ožujku, uz pojeftinjenje hrane prvi puta od početka 2015. i kontinuirani pad cijena energije. Potrošačke cijene bile su u ožujku više za 2,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je preliminarno Destatis.

U veljači bile su više za 2,5 posto nego prije godinu dana, pokazuju tablice statističkog ureda. Stopa inflacije spustila se u ožujku na razinu iz svibnja 2021. godine, napominju.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, za 0,4 posto, istim tempom kao i u veljači, pokazuju Destatisove tablice.

Hrana je u ožujku prema prvoj Destatisovoj procjeni pojeftinila na godišnjoj razini prvi puta od veljače 2015. godine, i to za 0,7 posto. U veljači bila je za 0,9 posto skuplja nego godinu dana ranije.

Njemačka kućanstva izdvajala su u ožujku 2,7 posto manje za energiju i motorna goriva nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U veljači stajali su h 2,4 posto manje nego godinu dana ranije. Cijene su im pale unatoč ukidanju cjenovnog limita i poskupljenju ugljičnog dioksida, ističe Destatis. Tablice pokazuju i da su pojeftinili treći mjesec zaredom.

Usluge su ponovno poskupjele, za 3,7 posto, nešto snažnije nego u veljači. Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, iznosila je u ožujku 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s ostalim zemljama EU pokazao je rast cijena u ožujku za 2,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Komentirajte prvi

New Report

Close